Србија

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ГРАЂАНЕ: Стижу нове бесплатне акције, ево шта то значи…

Грађани би током 2020. године могли коначно да добију и акције Електропривреде Србије. Дуго се очекује и најављује, а Влада Србије је у последњем писму о намерама упућеном Међународном монетарном фонду и обећала да ће током ове године променити правни статус овог јавног предузећа, пишу Вечерње Новости.

Прелазак у акционарско друштво, између осталог, значи и да ће бити расподељено 15% акција грађанима који имају право на њих без накнаде.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Први корак на овом путу биће расписивање тендера за процену имовине. У међувремену спроводи се акциони план реформе корпоративног управљања, уз подршку консултаната из Европске банке за обнову и развој.

– У 2020. години променићемо правни статус ЕПС-а у акционарско друштво, у складу са текућим процесом реструктурирања предузећа и финансијском консолидацијом са циљем да се побољша одрживост компаније и обезбеди њено професионално управљање – стоји у писму о намерама.

Како наводе „усвојили смо бројне владине одлуке о успостављању права својине на целокупној имовини и имовини ЕПС. Расписаћемо тендер за процену имовине и имовине компаније“.

Берзански стручњак Ненад Гујаничић објашњава да је корпоративизација великих компанија прилично важна, јер доводи до ефикасније контроле пословања и постизања бољих резултата.

– Ово је нарочито изражено код компанија које послују под државном контролом, јер је у њиховом случају претерано изражен уплив политичких партија у руковођењу, што доводи до штете по саму компанију и у крајњој линији по пореске обвезнике – сматра Гујаничић, главни брокер Моментум секјуритиса.

– Сам прелазак у форму акционарског друштва не мора ништа да промени ако се то уради форме ради. Телеком Србија је одавно акционарско друштво, али се није котирало на берзи, нити мањински акционари који држе скоро 30% власништва могу да остваре било какав утицај. Циљ трансформације фирме у акционарско друштво је индиректна контрола пословања од стране акционара у којој је незаобилазни корак трговање тим акцијама на берзи.

Саговорник Новости истиче да би потенцијално котирање компаније и контрола пословања допринели много бољим пословним резултатима. Тиме би ЕПС могао да одржи корак са неопходним улагањима и у перспективи да знатно допринесе државном буџету кроз уплате дивиденди.

Приватизација

Котирање компаније на берзи одређује њену тржишну вредност која зависи од понуде и тражње за акцијама. Сам излазак на берзу не мора да значи да ће се ЕПС приватизовати.

– Велики број светских компанија је котиран на берзи, а у њима држава има контролну акцију или доминантно учешће – објашњава Гујаничић. – Такав је случај са Дојче телекомом или француским ЕДФ. Корпоративизација не мора да значи да било који акционар, па и доминантан или већински, мора да прода акције које поседује.

Да ли је цена киловата у Србији реална и довољна, провераваће се у првој половини године. Ово предузеће мора да улаже у проширење производних капацитета и испуњавање стандарда заштите животне средине.

– До јуна 2020. ћемо завршити процену тарифа електричне енергије да бисмо потпуно обезбедили опоравак трошкова, укључујући трошкове повећања ослањања на обновљиве изворе енергије – стоји у писму о намерама.

Извор: Новости