loading...
Србија

ВОЗАЧИ, ТЕЧНОСТ ЗА ПРАЊЕ СТАКЛА МОЖЕ ДА ВАС ОДВЕДЕ У ЗАТВОР! Прети вам казна до 120.000 ево и како!

Да ли сте знали да можете да паднете на алко-тесту, а да нисте ни лизнули чашицу алкохола? И то да алкометар чак дође до оне границе која се дефинише као тешка алкохолисаност, од рецимо 1,39 промила алкохола у крви!

Ову количину алкохола у крви Закон о безбедности саобраћаја дефинише као стање тешке алкохолисаности и предвиђа новчану казну у висини од 100. 000 до 120.000 динара или минимум 15 дана затвора, девет казнених поена и минимум осам месеци забране управљања возилом.

А кривац за овакву ситуацију може бити, веровали или не, течност за прање ветробрана!

Путовања у зимском периоду, а нарочито она на дуже релације, незамислива су без употребе течности за прање ветробрана. Њен најважнији задатак зими јесте да се, док перу стакла, не смрзне на ниским температурама. Да би овако нешто било могуће, неопходан додатак течности јесте алкохол.

Екипа емисије САТ плус урадила је занимљив експеримент који показује шта може да вам се догоди ако превише често перете стакла, а заустави вас саобраћајна полиција.

Приликом сваког прскања стакла возач удише испаравање алкохола, а експеримент је показао да алкохол из течности за прање ветробрана може у великој мери да утиче на резултат алко-теста.

Тест су започели у екстремним условима, сипавши неразблажену течност за прање ветробрана отпорну на смрзавање до -60 степени Целзијуса. Након десетак минута константне употребе течности, резултат који је алкометар показао био је невероватних 1,39 промила.

Друга фаза експеримента односила се на ситуације које су честе у свакодневном саобраћају, а то је прање стакала с времена на време током вожње. Резултати након неколико прскања стакала су били једнако запањујући. Возач је имао 0,24 промила промила алкохола у крви, а после пар додатних прскања, алкометар је бројао до 0,99 промила.

Решење за овај проблем може бити свеж ваздух. Након што је возач изашао из аутомобила резултат је био 0,64, а после још пар удисаја, 0,18 промила.

Дакле, уколико вам се догоди да вас заустави полиција, а да заиста нисте пили алкохол, али резултат алко-теста ипак забележи његово присуство, замолите саобраћајног полицајца да сачека неколико минута, па урадите тест поново, или чешће проветравајте аутомобил током вожње.

Извор: РТС/Информер