Србија

ЗАБРАЊЕНЕ ПОСЕТЕ БОЛНИЦАМА У СРБИЈИ: Стигло и хитно упозорење СЗО

Забрана посета лежећим пацијентима у болницама остаће на снази све до смиривања сезоне грипа и респираторних инфекција.

У Клиничком центру Србије и више болница у Србији уведена је забрана посета. Разлог је повећања учесталости респираторних инфекција у општој популацији и повећање броја пријема пацијената са симптомима респираторних инфекција.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

То је уобичајена мера спречавања ширења грипа и респираторних инфекција. Ове сезоне она је активирана готово у исто време као и лане, јер је и развој епидемиолошке ситуације у границама уобичајеног.

Забрана посета лежећим пацијентима у болницама остаће на снази све до смиривања сезоне грипа и респираторних инфекција. Према евиденцији Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, о броју пријављених са симптомима сличним грипу, и броју лабораторијских потврда ове болести, вирус код нас још има низак ниво активности.

Упозорење СЗО

Иако ова забрана за сада није повезана са вирусом који долази из Кине, долази непосредно након упозорење које су издали стручњаци Међународне комисије за ванредне ситуације Светске здравствене организације. Они су препоручили свим земљама да се припреме за даље ширење корона вируса.

Такође, владама и осталим званичницима свих земаља се препоручује да предузму мере предострожности, саопштено је на интернет-страници СЗО. У саопштењу се наводи да се очекује да се може догодити уношење заразе корона вирусом у било коју земљу, те да би све државе требало да се припреме за сузбијање ширења активним праћењем ситуације, раним откривањем заразе, изоловањем и контролисањем случајева, праћењем контаката, спречавањем даљег ширења и достављањем свих података Организацији.

СЗО у извештају позива земље да посебно обрате пажњу на смањење заразе код људи, спречавање секундарног преношења и ширења на међународном нивоу, као и да допринесу међународном одговору мултисекторском комуникацијом и сарадњом, те да активно учествују у добијању сазнања о вирусу и зарази. Међународна организација позвала је глобалну заједницу да покаже солидарност и сарадњу у проналажењу извора новог вируса и откривању пуног потенцијала преношења, као и за спровођење истраживања са циљем проналажења потребног лека.

Број случајева новог корона вируса вероватно ће наставити да расте у Кини, изјавио је портпарол Светске здравствене организације Тарик Јашаревић. Иначе, у Кини је до сада од последица заразе преминуло 26 људи.

– Фокус није толико на броју случајева, за које знамо да ће порасти – рекао је портпарол СЗО у Женеви. Он је навео да су кинеске власти до сада званично пријавиле 830 оболелих и 26 смртних случајева.

Извор: srbijadanas.com