Свет Србија

14 ДРЖАВЉАНА СРБИЈЕ хитно стављено у карантин због КОРОНАВИРУСА

На крузеру „Диамонд Принцес“, који је стављен у карантин због коронавируса, налази се 14 држављана Србије, рекао је за Тањуг министар иностраних послова Србије Ивица Дачић.

– Министарство иностраних послова Јапана нас је обавестило да се на броду „Диамонд Принцес“ који је стављен у карантин због коронавируса налази 14 држављана Србије – 12 чланова особља и двоје путника, као и један држављанин Црне Горе – пренео је министар.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Дачић је указао да је Амбасада Србије у Токију контактирала са нашим држављанима на том броду и да су они добро. Додао је да ће сви путници морати да остану у карантину 14 дана.

Десет особа са крузера који се, са 3.700 путника, вратио из Хонгконга и пристао у јапанској луци Јокохома заражено је коронавирусом. Од укупно 273 тестирана путника пристигли су резултати за 31, од којих је десет позитивних. Приоритети за тестирање били су путници који су имали било какве симптоме.

Срби у карантину у Француској

Подсећамо, четворо Срба евакуисано је из Кине претходних дана. Они су одведени у француски град Екс ен Прованс где ће се наредних дана налазити у карантину.

Један од њих је Стефан Војнић (27) из Београда који је за Тањуг изјавио да су услови у карантину више него коректни, а да је транспорт из Кине у Француску протекао са доста стреса и напетости због процедура и потенцијалних заражених.

– У карантину су услови више него коректни, налазимо се у кампу за обучавање ватрогасаца на југу Француске, али нису сви из авиона у њему. Французи имају посебан карантин у неком хотелском ризорту, такође на југу Француске, а држављани из више земаља транспортовани су директно из Француске у своје земље, где ће такође бити у карантину – описује Стефан ситуацију након јучерашњег слетања у војну базу Истр на југу Француске.

Још крузера у карантину

Пре него што је крузеру „Диамонд Принцес“ стављен у карантин, исто је учињено и са бродом „Wорлд дреам“ који је пристао је у Хонг Конгу. На броду се налази 1.800 путника и чланова посаде. Нема потврда да на том броду има српских држављана.

У карантину је и тајландски крузер „Цоста Смералда“ са 7.000 путника на којем се налазило и петоро путника из Хрватске. Крузер је пловио уз италијанску обалу након што су се код једне Кинескиње појавили симптоми коронавируса.

Извор: Танјуг