Србија

АЛБАНЦИ ПОБЕСНЕЛИ! Американци одлазе са Косова и повлаче војску: Ево шта се спрема

Фото: Pixabay.com

Најава Вашингтона да повуче своје трупе са Космета, уколико власти у Приштини, на чијем је челу Аљбин Курти, не повуку таксе на робу из централне Србије, досад је најозбиљнија претња САД својим дугогодишњим миљеницима у лажној држави. Док с једне стране неки наши саговорници оцењују да је то само вид притиска и да није реално да се америчке трупе повуку, други сматрају да је ово убедљиво најозбиљнија претња која је из Вашингтона упућена Приштини и да би, у случају да Курти буде тврдоглав, могла и да се реализује.

Подсетимо, могућност повлачења трупа најавио је амбасадор САД у Приштини Филип Коснет позивајући Приштину да хитно и без икаквог условљавања укине таксе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Да је ово озбиљна претња Приштини, каже за Српски телеграф професор Факултета безбедности Мирослав Бјеговић.

– Претња премијеру Аљбину Куртију да ће САД повући своје оружане снаге са Косова ако не укину таксе најозбиљнија је безбедносна претња властима лажне државе. Мислим да је порука јасна, одлучна и недвосмислена, те да ће такозвана влада Косова већ у наредним данима амерички захтев спровести у дело јер су свесни да би без америчке подршке њихов сан о државности и независности нестао преко ноћи – истиче Бјеговић.

Додаје да би у овом случају, ако би безбедност Срба на Косову била угрожена, Србија могла упутити својих 1.000 припадника снага безбедности по Резолуцији 1244 да обезбеде мир и сигурност.

Није први пут да се помиње слична могућност. Наиме, и пре неколико месеци се спекулисало да Американци разматрају уклањање кампа Бондстил са Косова, уколико политичко руководство у Приштини настави да се инати у погледу укидања такси.

Немачка има ригиднији приступ
За разлику од Америке, која је од доласка Трампа у Белу кућу знатно променила политику према Србији и косовском проблему, неке европске земље, попут Немачке, имају много ригиднији приступ. У том погледу, иако су из Берлина у неколико наврата позивали Приштину да укине таксе, никакав конкретан потез нису повукли да би је у томе натерали.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Република.рс