Србија

АЛБАНЦИ У ПАНИЦИ ЗБОГ ДАЧИЋЕВИХ РЕЧИ! Још једна земља ће повући признање Косова, а Трамп…

Фото: Јутјуб

“Ако ништа друго, ући ћемо у анале по томе што смо измислили нову реч – отпризнавање“, рекао је Дачић.

Србија је увек залагала за компромисно решење косовског питања “које би било најмање лоше за све“, изјавио је данас министар спољних послова Ивица Дачић, уз оцену да све указује на то да ће Доналд Трамп добити још један председнички мандат и да зато Србија треба да прати поруке које долазе из Вашингтона.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Каже да је позитивно то што из САД стижу поруке о увођењу санкција Приштини и додаје да се од такозваног Косова тражи повлачење такси, а од Србије да престане са лобирањем за повлачење признања.

„Они сада покушавају да натерају Приштину да повуче таксе, а да Приштина ипак нешто и добије“, рекао је Дачић за ТВ Хепи.

На питање како ће Србија да разговара са владом Аљбина Куртија и да ли ће са њим бити тежи разговори него са Хашимом Тачијем и Рамушом Харадинајем, Дачић је казао да Београд мора да разговара са сваким ко је изабран, уз оцену да је Курти већи екстремиста од Тачија и Харадинаја и да има јасан циљ – стварање Велике Албаније.

Шеф српске дипломатије је нагласио да од Београда не може да се тражи да престане да ради на повлачењу признања Косова, док у исто време Приштина води кампању за признавање, истичући да је то могуће једино ако се постигне универзални мораторијум о томе.

Министар је рекао да је изазвало шок када је Србија почела са кампањом за повлачење признања независности Косова јер, како каже, ником није падало на памет да је то могуће.

“Ако ништа друго, ући ћемо у анале по томе што смо измислили нову реч – отпризнавање“, рекао је Дачић.

Поновио је да је, у време када је Србија почела да ради на повлачењу признања независности, Косово је признавало 113 земаља, а данас их је 93, док 95 држава не признаје Косово.

Дачић је казао да је пет земаља “у флуидном стању“, али да то не значи да ће те земље гласати за Косово у међународним институцијама.

Ссеф српске дипломатије каже да, ако неко мисли да Србија треба да призна независно Косово, заборавља да ситуација на терену не одговара томе.

“Власт у Приштини не контролише целу територију, исто као што власт у Београду не контролишу целу територију Србије по Уставу Србије“, рекао је министар.

Напомиње да Приштина није поштовала договоре Бриселског споразума и да је бивша шефица дипломатије ЕУ Кетрин Ештон имала јачу позицију него њена наследница Федерика Могерини и да све што је са њом договорено то је испоштовано.

„Да је она остала до краја мислим да би Бриселски споразум био реализован 100 одсто, јер она не би дозволила да остане мртво слово на папиру“, навео је Дачић.

Каже да је тадашњи Комесар за проширење Штефан Филе питање тзв. Косова убацио у питање приступања Србије ЕУ. Каже да је поглавље 35 земљама кандидатима било најлакше, а да је Србији „убачен“ дијалог са Приштином.

„Пред свако отварање поглавља све земље морају да дају мишљење да ли су задовољне степеном напретка у дијалогу. То је нас упропастило. Зависимо од тога да ли ће Приштина да буде флексибилна, чак и ако они нешто одбијају ми трпимо последице“, навео је Дачић.

Додаје да је Филе „творац“ идеје о правно обавезујућем споразуму који би Београд и Приштина морали да потпишу, а да нико не зна шта то значи и да сви то тумаче на свој начин.

Коментаришући несугласице између Тиране и Приштине због “мини Ссенгена“, Дачић је навео да то у суштини значи брисање граница, али да то у Приштини не разумеју.

“Приштина неће никакву сарадњу са Београдом и сматрају издајом што је Еди Рама приступио ‘мини Ссенгену’. Кажу да је то нека четврта Југославија, као да им је та земља нешто лоше донела, а требало би да је славе“, рекао је Дачић.

Извор: Еспресо.рс/Танјуг