loading...
Здравље

АМЕРИКАНЦИ ПОБЕДИЛИ КОРОНАВИРУС: Имамо ВАКЦИНУ против КОРОНЕ!

Америчка компанија Модерна Инц. која се бави производњом лекова испоручила је своју прву серију цепива против коронавируса ЦОВИД-19 надлежним америчким здравственим агенцијама како би се могла покренути прва тестирања на људима.

Модерна Инц. је саопштила да је послала узорке цепива Националном институту за алергије и заразне болести (НИАИД) и како очекује да ће прва клиничка испитивања на људима започети крајем априла. Прелиминарни резултати могли би бити доступни у јулу или августу, пише Тхе Wалл Стреет Јоурнал.

Компанија се користила технологијом мРНК која је прилично обећавајућа јер су мРНК цепива хипотетички бржа и ефикаснија од оних која се темеље на ДНК. Разлог томе је што цепива која се темеље на ДНК морају комуницирати с језгром станице, док се мРНК налази по целој станици па је стога много приступачнија.

С друге стране, Светска здравствена организација (WХО) саопштила је јуче како полаже наде у антивирусни лек против еболе – Ремдесивир, који се показао као ефикасан у смањењу симптома ЦОВИД-19.

Додала је да се већ сада спроводе клиничка испитивања на људима и да би резултати могли бити познати за неколико недеља. Гилеад Сциенце, компанија која производи Ремдесивир, потврдила је за ЦНН да сарађује са кинеским здравственим стручњацима и да лек пролази два клиничка тестирања на пацијентима зараженим коронавирусом.

„Спроводе се две врсте клиничких тестирања, једна на пацијентима с тешким симптомима, а друга на онима са умереним симптомима. Резултате очекујемо у априлу“, саопштили су из компаније Гилеад Сциенце.

Извор: Курир.рс/Index

loading...