Здравље

АМЕРИКАНЦИ ПОБЕДИЛИ КОРОНАВИРУС: Имамо ВАКЦИНУ против КОРОНЕ!

Америчка компанија Модерна Инц. која се бави производњом лекова испоручила је своју прву серију цепива против коронавируса ЦОВИД-19 надлежним америчким здравственим агенцијама како би се могла покренути прва тестирања на људима.

Модерна Инц. је саопштила да је послала узорке цепива Националном институту за алергије и заразне болести (НИАИД) и како очекује да ће прва клиничка испитивања на људима започети крајем априла. Прелиминарни резултати могли би бити доступни у јулу или августу, пише Тхе Wалл Стреет Јоурнал.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Компанија се користила технологијом мРНК која је прилично обећавајућа јер су мРНК цепива хипотетички бржа и ефикаснија од оних која се темеље на ДНК. Разлог томе је што цепива која се темеље на ДНК морају комуницирати с језгром станице, док се мРНК налази по целој станици па је стога много приступачнија.

С друге стране, Светска здравствена организација (WХО) саопштила је јуче како полаже наде у антивирусни лек против еболе – Ремдесивир, који се показао као ефикасан у смањењу симптома ЦОВИД-19.

Додала је да се већ сада спроводе клиничка испитивања на људима и да би резултати могли бити познати за неколико недеља. Гилеад Сциенце, компанија која производи Ремдесивир, потврдила је за ЦНН да сарађује са кинеским здравственим стручњацима и да лек пролази два клиничка тестирања на пацијентима зараженим коронавирусом.

„Спроводе се две врсте клиничких тестирања, једна на пацијентима с тешким симптомима, а друга на онима са умереним симптомима. Резултате очекујемо у априлу“, саопштили су из компаније Гилеад Сциенце.

Извор: Курир.рс/Index