Свет

АМЕРИКАНЦИ СУ КОНАЧНО ПРИЗНАЛИ! Руси су нас победили, не можемо ништа против њиховог оружја

loading...

Америка мора да очува потенцијал нуклеарног обуздавања и модернизује нуклеарну тријаду у светлу појаве најновијег руског наоружања, као што су хиперзвучне ракете „Авангард”, изјавио је заменик шефа Пентагона за набавке и техничко опремање Алан Шафер.

„Ово ново оружје је претња нашој одбрани, као и нашој нуклеарној тријади, и зато је модернизација тријаде толико битна. Ово је и конкретан изазов због ког хиперзвучно оружје и заштита од хиперзвучног наоружања за Министарство одбране представљају приоритет“, истакао је амерички званичник на конференцији поводом нуклеарног обуздавања.

Како тврди Шафер, у Кини и Русији су у току слична испитивања, без обзира што располажу арсеналом интерконтиненталних балистичких ракета, које су довољне за решавање задатака обуздавања.

„Кина и Русија размештају нове системе наоружања у стратешком простору нуклеарног обуздавања. Они ће нас изазвати, а ми морамо бити спремни да се одбранимо од тог наоружања и морамо бити спремни да предложимо системе узвратног напада“, нагласио је амерички званичник.
Према његовим речима, у недостатку ефикасних метода заштите од хиперсоничног оружја, постојање нуклеарног арсенала игра велику улогу.

„Нуклеарно обуздавање се показало као веома ефикасно у спречавању изазивања сукоба великих размера и ја инсистирам на томе да и у будућности морамо очувати потенцијал нуклеарног обуздавања“, закључио је Шафер.

Амерички председник Доналд Трамп је раније ове недеље изјавио да ће Вашингтон услед одсуства Споразума о контроли наоружања са Русијом и Кином направити најмоћније нуклеарно оружје на свету.

Руско хиперзвучно оружје
Руски председник Владимир Путин је 2018. године у обраћању Федералној скупштини Русије представио најновије типове стратешког наоружања, укључујући и хиперзвучне комплексе „Кинџал“, „Авангард“, „Буревестник“, војни ласер „Пересвет“, као и подводно пловило „Посејдон“. Русија је део овог наоружања већ укључила у свој арсенал.

Од децембра 2019. године у војној служби се примењују ласерски комплекси „Пересвет“, шири се аеродромска мрежа за авионе-носаче хиперзвучних ракета „Кинџал“, а почела је и серијска производња ракетног комплекса „Авангард“, који дежура у Оренбуршкој области. У току је рад на развоју нове тешке интерконтиненталне балистичке ракете „Сармат“, чије тестирање је планирано за ову годину.

Izvor: rs.sputniknews.com

Loading...
loading...
loading...