Свет Србија

АМЕРИКАНЦИ ЗАПРЕТИЛИ РУСИМА! Истераћемо вас из Србије, наша мета је…

Палмер је изразио је забринутост због укључења Русије на простор Западног Балкана и „покушаја поткопавања међународне подршке“.

Сједињене Америчке Државе полажу велике наде да ће Европска унија отворити приступне преговоре следећег месеца са Северном Македонијом и Албанијом и да ће европски пут тих земаља сматрати неопходним, рекао је за бугарски сервис Радија Слободна Европа специјални представник САД-а за Западни Балкан Метју Палмер.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Непосредно питање дневног реда, питање са којим ће се Европски савет суочити на састанку у марту јесте да ли ће отворити приступне преговоре са Северном Македонијом и Албанијом“, рекао је Палмер. Он је навео да се САД надају да ће одговор на то питање бити да.

„Сматрамо да су обе земље, по заслузи, квалификоване. Сматрамо да је то важан сигнал који треба послати региону. Неопходно је да и Северна Македонија и Албанија имају јасан европски пут и европску перспективу“, истакао је Палмер.

Забринутост због Русије

Палмер је изразио је забринутост због укључења Русије на простор Западног Балкана и „покушаја поткопавања међународне подршке“ за, сада, једногодишњи споразум Северне Македоније и Грчке који је окончао двадесет седмогодишњи спор две земље и уклонио противљење Атине против македонског прикључења ЕУ и НАТО.

„Забринути смо због руских намера по питању Западног Балкана“, рекао је Палмер и указао на руске напоре да „поткопају“ подршку Преспанском споразуму Атине и Скопља.

Додао је и да Русија „преферира Западни Балкан који је ломљив, подељен између себе, сумњив и који има елементе хаоса, подручје у којем Руси могу повећати ниво напетости како би искористили ситуацију и направили раздор између Западног Балкана и међународне заједнице“.

Извор: Ало.рс/ М. И.