Свет

АМЕРИКАНЦИМА СЕ ЖУРИ! Трамп жели да реши проблем Косова, а иза свега се крије нешто језиво

Фото: Јутјуб

Амерички председник Доналд Трамп убеђен је да ће његов специјални изасланик за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел сасвим сигурно решити косовску кризу!

Трамп каже да ће Гренел, који је у међувремену именован за вршиоца дужности директора националних обавештајних служби САД, наставити са послом специјалног изасланика за дијалог, док ће на његово место амбасадора у Немачкој бити постављена друга особа. Амерички лидер истиче да је Гренел већ постигао ‘невероватне договоре’, мислећи на поновно успостављање авионског и железничког саобраћаја између Београда и Приштине.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

‘Нема бољег’
Председник САД наглашава да тренутно не постоји боља особа од Гренела за дијалог Београда и Приштине.

– Амбасадор Гренел ће наставити то да ради јер то одлично ради. Упознат је са људима и обавио је фантастичан посао са Србијом и Косовом. Наставиће да одржава то јер има толико добар дијалог. Сви су рекли да је то договор (авионски и железнички саобраћај, прим. аут.) који је немогуће постићи, а ми смо га постигли. То је добра ствар. Гренел ужива моје пуно поверење јер он постиже невероватне договоре – поручује Трамп, а преноси ‘Глас Америке’.

Коментаришући ове наводе, шеф српске дипломатије Ивица Дачић каже да је кључно да Приштина што пре укине таксе од 100 одсто како би се наставио дијалог.

– Ми желимо да се таксе што пре укину да бисмо могли да наставимо дијалог јер је наставак дијалога у интересу свих, не само Београда већ и Приштине. У Приштини има различитих приступа, од оних који мисле да таксе треба безусловно укинути до оних који сматрају да таксе не би нипошто требало укинути. Питање укидања такси било је актуелно протеклих дана, о томе су се оглашавали и амерички и немачки и француски званичници, као и највиши функционери ЕУ. Неки од њих директно су се осврнули на идеју Аљбина Куртија да би требало да се уведе принцип реципроцитета, а да ни он сам не зна шта то значи. И сви траже да се таксе безусловно укину и да се тиме поново покрене дијалог – оцењује Дачић.

Наметање решења
Владислав Јовановић, бивши шеф дипломатије, оцењује да Србији предстоји тешка и принципијелна борба против насилног наметања решења за Косово.

– У тој борби требало би коначно да кажемо да ми хоћемо у Европску унију, али под истим условима као и остали, са целокупном територијом дефинисаном Уставом Србије. Па нека они кажу да то не може, бар ћемо бити начисто, неће нас више уцењивати. Што се тиче одлуке да војно, правно и политичко насиље проглашења независности лажне државе Косово представе као коначну чињеницу, то јесте њихова ствар, која не мора и никада неће бит наш став – закључује Јовановић.

Курти опет купује време причом о „реципроцитету“
Премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти поново је рекао да жели да таксе на српску робу замени ‘принципом реципроцитета’, али није прецизирао шта то тачно значи.

– Таксе од 100 одсто уведене су као реакција на кампању Србије за повлачење признања косовске независности и кампање да се спречи чланство Приштине у међународним организацијама. Ми желимо да заменимо таксе принципом реципроцитета. То није акт индигнације или освета. Ми се осећамо дискриминисаним и желимо равноправност – нагласио је Курти.

Извор: Informer.rs