loading...
Србија

ЧЕКА НАС ПАКАО! У мају нас очекује и до 37 степени Целзијуса: Ево шта се дешава

Фото: Pixabay.com

Незапамћена зима без снега у већем делу Србије многе је оставила у недоумици да ли ћемо дочекати ледено пролеће, али и шта то значи за лето!

Метеоролог РХМЗ Недељко Тодоровић изјавио је да је рано за паковање зимске гардеробе, али и да је још рано причати о летњим месецима.

Међутим, најпознатији метеоролошки сајт Акуведер најављује наставак топлијег времена од просека у читавој Европи, тако од оштрих продора хладног ваздуха не би требало да страхујемо. Многа подручја од марта до јуна, односно кроз 3 летња месеца пратиће дуготрајни периоди сувог времена, али биће и краћих раздобља нестабилности уз честе олује!

Циклон са Атлантика ускоро више неће захватати Британију, већ ће се њихов коридор померити северније, што ће омогућити долазак топлих антициклона. Надолазећег пролећа Акуведер предвиђа највеће температурно одступање на Пиренејском полуострву, јужној Немачкој и јужној Британији.

Већ у мају делови Шпаније и Португала имаће праве летње температуре уз већи број дана са вредностима изнад 32 степена, а поједини микролокалитети могли би мерити и 37, тако да ће се топло време врло брзо претворити у неподношљиве врућине

“Високе температуре ваздуха изнад 30 степени у другом делу маја могле би се бележити од Париза до Берлина”, објаснио је метеоролог Акуведера Алан Реперт.

Рани долазак топлине узроковаће повећан ризик развоја јачих олуја у другој половини климатолошког пролећа ширем средње Европе. Притом ће у Француској, Белгији, Холандији, те северозападној Пољској постојати највећа могућност појаве јаких олуја. Истовремено, на истоку Европе постојаће повећан ризик од појаве суше.

Шта чека Балкан

Једини део Европе где се очекују просечне падавине или њихов суфицит је Балканско полуострво, предвиђају у Акуведеру. Најкишовитији део пролећа бит ће његов први део, нарочито март и април када се очекује повећан број средоземних циклона.

Невреме које се очекује у овом региону од друге половине априла и маја, доносе са собом велике грмљавине, а могуће су и снажни ветрови који би могли да локално нанесу штету.

Иако ће локално претити поплаве, киша ће добро доћи пре летних месеци када ће постојати повећана могућност појаве дуготрајних суша. У марту може бити обилних снегова, који су изостали ове зиме. Пролећни снег може изазвати проблеме у саобраћају.

Други део пролећа требао би донети мирније и стабилније време уз више температуре ваздуха од просека од Италије до Румуније, све до Грчке.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Курир.рс, информер

loading...