Издвајамо Православље

ДАНАС ЈЕ СВЕТИ СИМЕОН МИРОТОЧИВИ: Ево какви су обичаји на празник творца НЕЗАВИСНЕ СРПСКЕ ДРЖАВЕ

БЕОГРАД – Српска православна црква и њени верници данас обележавају Светог Симеона Мироточивог, чије је световно име пре него што се замонашио било Стефан Немања.

Оснивач српске српске владарске лозе – династије Немањића, умро је на данашњи дан 1200. године. Рођен је у околини данашње Подгорице 1114. године, а владао је источним српским земљама. Успевши да прошири државу, борио се против богумила и сматра се једним од родоначелника српске православне цркве. Српски народ га поштује јер је – како је својевремено рекао епископ Атанасије Ракита – физички и духовни корен српског народа.

Фото: Јутјуб
Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Године 1196, четири лета пре упокојења, одрекао се престола у корист свог средњег сина Стефана, будућег првог краља српске државе. Већ сутрадан се замонашио и отишао у манастир Ватопед на Светој гори. Упокојио се у српском манастиру Хиландару, који је подигао заједно са својим сином Растком, монахом Савом, ког српски народ слави као свог највећег просветитеља Светог Саву.

Сава је његове мошти пренео 1208. у Рашку, да би над њима измирио старију браћу, будућег краља Стефана Првовенчаног, и најстаријег Вукана, који су се борили за власт. Мошти су му положене у манастиру Студеница, његовој задужбини, али његов лик приказан је Претпоставља се да нема српске цркве у којој није приказан његов лик, а посвећена му је и капела у резиденцији српског патријарха у Београду.

Чувар државе, вере и језика

 

Извор: Курир/Србија јавља