Регион

ЂУКАНОВИЋ НАПАО СРБЕ! Ако покушате да отцепите Републику Српску, избиће рат

Председник Црне Горе Мило Ђукановић изјавио је данас да Црна Гора, као и све остале државе, има право на своју аутокефалну православну цркву и да спорни Закон о слободи вероисповести ничим не угрожава светиње било које цркве и да ће њих и даље користити верници.

У интервјуу за сарајевску ТВ „Фаце“, он је оценио и да је тај закон добар правни акт којим се Црна Гора додатно хармонизује са европским системом вредности и да ни по чему не угрожава ни слободу вероисповести, нити светиње цркве, или било које друге верске заједнице, па ни Српске православне цркве (СПЦ).

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Расположен сам, у сваком тренутку да пред лицем јавности с било ким укрстимо аргументе и то сам у неколико наврата већ радио, и да заиста видимо да ли има икаквог основа, страх, макар било ког појединца, не само СПЦ, да држава неким својим законом угрожава њихова верска права и слободе. Када бих чуо један такав аргумент, верујте, сугерисао бих и Влади и Парламенту да испитамо своје решење – рекао је Ђукановић, преноси РТЦГ.

Он је навео да, међутим, манипулације у вези са законом још трају.

Према његовим речима, учесници протестних литија протестују против државне политике Црне Горе.

– То више није црквено питање, већ строго политичко питање, и на тој политичкој платформи данас су упрегнути интереси разних структура које делују против дрžжаве Црне Горе и против њеног грађанског концепта – казао је Ђукановић.

Додао је да великосрпски национализам није од јуче и да не угрожžава Црну Гору од времена актуелног председника и политичке гарнитуре у Београду, него је, како наводи, то једна појава која траје вековима.

Великосрпски идеолози, наводи Ђукановић, схватајући да је Косово изгубљено вишšедеценијском погрешšном политиком Београда, покуšшавају да пронађу супститут за пројекат Велике Србије.

– Република Српска је нешšто šто им прво пада на памет, али по мојој оцени, то не задовољава њихове апетите. Република Српска са Црном Гором би могла бити одговарајућа компензација за идеологе и реализаторе политике Велике Србије у наšшем региону- рекао је председник Црне Горе.

Он је додао да је „председник Србије изразио свој вредносни став о протестима у Црној Гори, чији је је један од циљева, декларисаних неупитно, промена власти у Црној Гори“.

– У реду, примамо к знању и наравно одредићемо се према томе, својим односом према Србији, према њеној политичкој сцени- казао је Ђукановић.

Поручио је да Црну Гору сада бране њене дрžжавне институције, које су веома легитимно утемељене већинској вољи грађана Црне Горе исказаној на референдуму 2006 о независности.

Извор: Танјуг