Србија

ДОГОВОРЕНО ЈЕ! Лавров долази у Београд, а оно што нам доноси одушевиће сваког Србина!

Сергеј Лавров (Фото: Јутјуб)

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров посетиће Београд 24. марта, на дан обележавања 21. годишњице почетка бомбардовања.

Како се очекује, тада би требало званично да буде обављена примопредаја странице Мирослављевог јеванђеља која се чува у Санкт Петербургу.

Како наводи Спутњик, примопредаја једине недостајуе странице најстаријег сачуваног српског рукописа писаног ћирилицом предвиђена је споразумом који су српска и руска делегација потписале прошле године, на иницијативу тадашњег амбасадора Србије у Москви Славенка Терзића.

Споразумом је предвиђено и да Србија преда Русији седам слика руског уметника Николаја Рериха, с краја 19. и почетка 20. века, које чува Народни музеј у Београду.

Повратак 166. странице Мирослављевог јеванђеља, уз истовремено враћање дела ренесансног руског уметника, договорили су српски и руски председник Александар Вучић и Владимир Путин, током Путинове посете Београду 2019. године, преноси Спутњик.

Оригинални 166. лист Мирослављевог јеванђеља од половине 19. века чува се у Националној библиотеци Русије у Санкт Петербургу. Реч је о непроцењивој драгоцености, најстаријем и највреднијем сачуваном српском ћириличном споменику.

Реч је о страници коју је Порфирије Успенски исекао и понео са собом током боравка на Хиландару, на Светој гори, јер је био фасциниран изгледом тог рукописа.

Извор: rs.sputniknews.com

loading...
Loading...