loading...
Србија

ДРАСТИЧНЕ ВРЕМЕНСКЕ ПРОМЕНЕ ОД ПОНЕДЕЉКА! Из ледених дана у +15! Због шок промена прети нам нешто ОПАСНО!

Наставља се временски ролеркостер. Таман када смо помислили да ћемо коначно у фебруару имати праву зиму, пошто је температура у року од 24 сата пала за чак 15 степени, а неки делови Србије су завршили потпуно завејани, већ почетком наредне недеље очекује нас још једна шокантна промена!

– За викенд ће у целој земљи јутро бити хладно уз појаву мраза, а понегде и магле. Током дана нас очекује претежно сунчано време. У суботу се у нашој земљи очекују температуре од три до седам степени, док ће у недељу бити од -3 до четири степена – каже за “Блиц” метеоролог Ђорђе Ђурић.

Међутим, већ са почетком наредне седмице најављено је драстично отопљење, температуре које ће бити више за 10 и кусур степени, па ће све више личити на пролеће него на зиму.

У Београду, Новом Саду, Крагујевцу, жива у термометру ће стићи до 15. подеока на Целзијусовој скали, док ће тек нешто хладније бити на Златибору, али са хладним јутрима.

– Почетак следеће недеље обележиће топло време за ово доба године са температуром до 15 степени. У понедељак се очекује повећање облачности, те ће у току ноћи, као и у уторак ујутро падати киша. На планинама се очекује снег – истакао је Ђурић.

Преко дана ће бити углавном суво време са сунчаним интервалима, али нас онда опет у среду током ноћи очекује пролазно наоблачење праћено кишом.

– Јутра ће бити сува и прохладна, док нас током дана очекује топлије време са температурама мало изнад просека – закључио је Ђурић.

Судећи према најавама, следеће недеље ће вам често бити потребни кишобрани када будете излазили из кућа, али немојте да се изненадите ако вас напољу сачека и сунце. До када ће трајати ове температурне осцилације прецизно не можемо да знамо, али оно што је извесно јесте да правих зимских температура још увек нема.

Промена времена и последице на здравље

Велике температурне осцилације могу да утичу и на здравље људи. Могућа је појава главобоље, несанице и нервозе, што је уобичајена последица промене времена.

– То су све пролазне тегобе које пролазе за 24 до 48 сати, док се организам не навикне на ту температуру. Наравно, поједина група људи уопште и не примети ту разлику у температури – каже за “Блиц” докторка Мара Петровић, начелница Хитне помоћи у Београду.

Довољан унос течности и регулација крвног притиска основни је савет грађанима како би се адаптирали на промену времена.

Извор: Блиц

loading...