Србија

ДРАСТИЧНЕ ВРЕМЕНСКЕ ПРОМЕНЕ ОД ПОНЕДЕЉКА! Из ледених дана у +15! Због шок промена прети нам нешто ОПАСНО!

Наставља се временски ролеркостер. Таман када смо помислили да ћемо коначно у фебруару имати праву зиму, пошто је температура у року од 24 сата пала за чак 15 степени, а неки делови Србије су завршили потпуно завејани, већ почетком наредне недеље очекује нас још једна шокантна промена!

– За викенд ће у целој земљи јутро бити хладно уз појаву мраза, а понегде и магле. Током дана нас очекује претежно сунчано време. У суботу се у нашој земљи очекују температуре од три до седам степени, док ће у недељу бити од -3 до четири степена – каже за „Блиц“ метеоролог Ђорђе Ђурић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Међутим, већ са почетком наредне седмице најављено је драстично отопљење, температуре које ће бити више за 10 и кусур степени, па ће све више личити на пролеће него на зиму.

У Београду, Новом Саду, Крагујевцу, жива у термометру ће стићи до 15. подеока на Целзијусовој скали, док ће тек нешто хладније бити на Златибору, али са хладним јутрима.

– Почетак следеће недеље обележиће топло време за ово доба године са температуром до 15 степени. У понедељак се очекује повећање облачности, те ће у току ноћи, као и у уторак ујутро падати киша. На планинама се очекује снег – истакао је Ђурић.

Преко дана ће бити углавном суво време са сунчаним интервалима, али нас онда опет у среду током ноћи очекује пролазно наоблачење праћено кишом.

– Јутра ће бити сува и прохладна, док нас током дана очекује топлије време са температурама мало изнад просека – закључио је Ђурић.

Судећи према најавама, следеће недеље ће вам често бити потребни кишобрани када будете излазили из кућа, али немојте да се изненадите ако вас напољу сачека и сунце. До када ће трајати ове температурне осцилације прецизно не можемо да знамо, али оно што је извесно јесте да правих зимских температура још увек нема.

Промена времена и последице на здравље

Велике температурне осцилације могу да утичу и на здравље људи. Могућа је појава главобоље, несанице и нервозе, што је уобичајена последица промене времена.

– То су све пролазне тегобе које пролазе за 24 до 48 сати, док се организам не навикне на ту температуру. Наравно, поједина група људи уопште и не примети ту разлику у температури – каже за „Блиц“ докторка Мара Петровић, начелница Хитне помоћи у Београду.

Довољан унос течности и регулација крвног притиска основни је савет грађанима како би се адаптирали на промену времена.

Извор: Блиц