Србија

ДУГОРОЧНА ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА: Овакав фебруар нико није очекивао, а температурни шок следи и у марту, априлу…

Од уторка преокрет: Долази нам „паклени“ фебруар, незапамћене температуре

Многи су спремно дочекали временски преокрет и захлађење, последњи „ударац“ веома благе зиме у Европи, пише СевереWеатхер.еу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Овај временски образац ће после тога довести до екстремно високих температура, поготово у јужном делу континента – биће чак 15 степени топлије од нормале, па се очекује да ће термометар у живи расти и до 25 степени!

Ово је резултат сусрета два фронта, од којих је један онај изнад југа Европе, а други се шири изнад Атлантика и простире према Медитерану.

Do utorka i oko 20°C. Od srede prolazno i naglo zahlađenje, a od 10. februara toplije, uz porast temperature.

Posted by Weather2Umbrella on Friday, January 31, 2020

Посебно ће бити погођен Балкан, и то већ од уторка, док ће на западу Европе тада владати много хладније време.

Позитивно температурно одступање очекује се у свим недељама до 1. марта и почетка пролећа. Очекивано температурно одступање је најизраженије у Русији.

То не значи да неће бити краткотрајних могућности или можда чак и циклона који могу донети снег, али од великих зимских сценарија чини се да нема ништа. Томе у прилог иде и чињеница да се предвиђа мање падавина од просека, што значи наставак топле антициклонске доминације.

С обзиром на то да ће се над већим делом Европе и Азије задржавати висок притисак ваздуха, и током фебруара се на том подручју очекују температуре изнад просека за то доба године. То значи да се додатно повећава вероватноћа да над континенталном Европом неће бити правог зимског времена.

Како напомињу метеоролози, увек постоји могућност транзицијског хладног узорка, али према тренутним анализама за то постоји врло мала шанса.

Како крећемо у фебруар, тако поларни вртлог полако губи на снази и било каква већа промена у динамици, у смислу доласка хладног ваздуха, била би прекасна за стварање одрживог обрасца хладног времена.

Видљива је превага високог притиска ваздуха на северу Тихог океана, западним Атлантиком и Европом.

С обзиром на притисак ваздуха, и у марту, априлу и мају се у Европи и Азији очекују температуре више од просечних за то доба године.

Da ne stvaramo zabune, narednih 10 dana, jednom recju da pojasnimo, bice PROMENLJIVO vreme. 🌞⛈🌧❄🌬🌪🌫

Posted by Weather2Umbrella on Friday, January 31, 2020

Што се тиче падавина, на југу Европе очекује се сушније време. Континентална Европа требало би да има просечне количине падавина, што значи да се не очекују дуготрајна сушна раздобља. Нижи ваздух над Атлантиком могао би да доведе до веће количине падавина у централној и северној Европи.

Прогноза за 1. фебруар

Претежно сунчано и натпросечно топло, после подне на северу повремено уз умерену облачност. Ветар слаб и умерен, на истоку Србије јак, западни и југозападни. Најнижа температура од -1 до 9, а највиша од 13 до 20 степени. У ноћи субота на недељу наоблачење на северу, а понегде слаба киша.

Извор: Ало