Регион

ЕКСПЕРТИ АНАЛИЗИРАЛИ МИЛУ: Ђукановић се зноји док глуми ауторитет, његов ГОВОР ТЕЛА ОТКРИВА ОНО ШТО ЈЕ ДУГО КРИО

Фото: Јутјуб

Наступ председника Црне Горе Мила Ђукановића у Тивту био је пун емоција које су се кретале од љутње, срџбе, стреса, самопоуздања, пркоса и супериорности, уз јасну поруку да неће одступити, попустити и да ће чврсто стајати иза сваког поступка.

То је оценила хрватски консултант и стручњак за пословну комуникацију и лични развој Љиљана Бухач, која је за подгоричке “Вијести” анализирала говор тела Ђукановића на седници Општинског одбора ДПС-а у Тивту, са које је послао оштре поруке у вези са литијама које се организују у знак протеста због усвајања Закона о слободи вјероисповијести.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Не дозволите да се ваша верска слобода злоупотребљава на начин на који се ових дана злоупотребљава да би се срушила Црна Гора. Не дозволите да будете део тог лудачког покрета… – рекао је Ђукановић, и изазвао оштре реакције.

Фото: Јутјуб

Узнемиреност прикрива драматичним стилом

Бухач је оценила да је код Ђукановића било и драматичног стила говора – помало повишеног тона, пријетећих покрета, увјеравања, што све указује на узнемиреност и узрујаност.

– Врло контролисани говор нешто наглашенији јер је желео да допре до људи и снажније је стављао нагласке на одређене целине које се односе на имовину Црне Горе. Био је усмерен на циљ и видела се загрејаност за тему о којој говори. Користио је снагу и висину гласа, ритам говора и језик тела како би указао на важност неког дела говора – казала је Бухач.

Према њеним речима, могло се приметити да га то исцрпљује, па је на моменте губио концентрацију – користио дуже станке, поштапалице, али се брзо враћао на суштину.

Фото: Јутјуб

Напетост упркос вербалним триковима

– Вешто је искористио трик набрајања историјских чињеница везано за манастире и на тај начин учеснике укључио као актере. Његово психолошко стање се одразило на невербалан начин – напетост, појачано знојење, неправилно дисање, покрети претње – кажипрст, стиснуте шаке, што можемо протумачити да неће бити онако како су неки то замислили, барем не док је он председник. Говор тела јасно је слао сигнале свог емоционалног стања, а речи и тело су у већини наступа деловали као складни делови слагалице које су упућивале на самосвесност ситуације о којој говор – рекла је Бухач.

Она додаје да је део говора: “И коначно манипулација је да желимо то да отмемо од Српске православне цркве па да дамо….“, пропратио стиснутим шакама као да је у рингу – поза боксера, порука – “шта год они говорили, манипулисали, спреман сам сам се за наше борити”, и то је још зачинио покретом чешкања иза ува средњим прстом.

– Паметном доста. Коришћење среднег прста као још једна додата реч снажан је показатељ неслагања, неуважавања и презира и неверице и емоционалне нелагоде за понашање Српске православне цркве – наводи се у анализи.

Осећа се угрожено

Бухач додаје за „Вијести“ да се може закључити да је наступ Ђукановића био као “рекламни пано“, јасно је слао поруке што мисли о насталој ситуацији, манипулацијама и то путем геста, израза лица и физичких покрета и вербалном комуникацијом.

– Ђукановић неће одступити, попустити и чврсто ће стајати иза сваког свог поступка. За његов став и наступ могли би се послужити пословицом: ‘Када треба направити рез, увери супарника да си хирург – каже она.

Да му се настала ситуација не свиђа, како је навела Бухач, могло се препознати по покретима „блокирање очију“, стиснуте уснице, што указује да се осећа угрожено и да му се не свиђа развој догађаја.

– Да неће попустити и да ће чврсто бранити интересе донесеног закона и свога става и да тражи подршку присутних и шире јавности спретно и ефикасније је комуницирао – отвореним длановима, раширеним рукама према учесницима, покретима руку и експресивније кориштење шака и на тај начин је потврђивао вјеродостојност и увјерљивост за изречено. Порука – верујте ми, знам шта радим и желим вашу подршку. Забринутост и борбу са стресом могли смо видјети по покретима – често додиривање лица, брисање зноја, чешкање по глави, чишћење ноктију, трљање чела, додиривање врата те појачане самоутешне радње – наводи аналитичарка у тексту „Вијести.

Извор: Вијести