Србија

ГРАЂАНИ ОВО МОРАТЕ ДА ЗНАТЕ! Стиже нам нови закон! Ови људи ће бити на удару: Ако сте се обогатили…

Политичаре, али и све друге за које се утврди да су имовину увећали за 150.000 евра у року од три узастопне године, а то нису пријавили, порески и други органи дебело ће лупити по џепу.

Наиме, сви они који не буду успели да докажу да су нешто стекли на законит начин платиће порез од 75 одсто, а то предвиђа Предлог закона о утврђивању порекла имовине и посебном порезу који ће се ускоро наћи пред посланицима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Иначе, према Предлогу закона нема временског ограничења за примену закона. Другим речима, надлежни ће моћи да утврђују да ли се неко незаконито обогатио у било ком тренутку у прошлости, а чешљаће све – од некретнина, преко возила, удела у фирмама, па до штедних улога и готовог новца.

То ће радити посебна јединица Пореске управе, односно најмање 20 стручњака, међу којима ће бити и представници полиције, Народне банке Србије, Управе за спречавање прања новца, Агенције за борбу против корупције, Републичког геодетског завода и Централног регистра, депоа и клиринга хартија од вредности.

Поступак ће моћи да се покрене и по пријави грађана или неке друге институције. За оне који на захтев јединице Пореске управе и у року који она одреди не доставе тражене податке предвиђене су казне од 55.000 до два милиона динара.

– Држава са оваквим законом добија делотворан механизам да за свакога у сваком тренутку може да утврди да ли се обогатио незаконито. Ту се огледа превентивна страна закона, јер сви треба да знају да ће се веома лако утврдити да ли је њихов иметак законит или је производ корупције или злоупотребе. С друге стране, такав закон би имао механизам наплате незаконито стечених добара – каже за „Ало!“ министарка правде Нела Кубуровић.

 

Извор: Ало.рс