Регион

ХАОС! Србима опет одузимају територију: Ево шта се крије иза одлуке Уставног суда

Након што је Уставни суд БиХ оспорио један од чланова Закона о пољопривредном земљишту Републике Српске и донио одлуку према којој је ово земљиште БиХ, сличан сценарио би се могао десити и када је реч о шумском, али и водном земљишту у Српској, сматрају у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске

У овом министарству за Глас Српске је речено да постоји реална опасност да представници бошњачких партија искористе последњу одлуку Уставног суда БиХ и поднесу сличну апелацију и за шумско земљиште, које заузима око 52 одсто територије Српске.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Не би нас изненадило да се одлуче и на тај корак, те на тај начин угрозе територијални интегритет и суверенитет Српске, а који јој је загарантован Уставом БиХ и Дејтонским споразумом. На овај начин укупно више од 60 одсто територије Српске би се нашло на удару – кажу у овом министарству.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде наводе да је последња одлука Уставног суда БиХ незаконит и неуставан преседан против којег ће се борити свим легалним средствима.

Уставни суд БиХ донео је одлуку према којој је Уставу БиХ супротан члан 53 Закона о пољопривредном земљишту Републике Српске, којим је прописано да пољопривредно земљиште које је јавно добро, односно државно власништво, по сили закона постаје власништво и посед Српске.

Уставни суд је утврдио да је реч о искључивој надлежности БиХ у регулисању питања државне имовине.

Извор: информер.рс/РТРС