Русија

ХАОС У КРЕМЉУ! Путин отпустио најближег сарадника: Нико не зна шта се дешава

Фото: Јутјуб

Руски председник Владимир Путин отпустио је једног од својих најближих саветника Владислава Суркова, стратега који је у Русији познат као „сиви кардинал“ због свог перципираног утицаја на председника иза сцене и трасирања његове вишедеценијске политике

Многи га заправо сматрају политичким сарадником који је помогао Путину да се „зацементира“ на власти. Сурков је надгледао политику према Украјини, али је недавно ослобођен од таквих одговорности.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Улогу која се тиче Украјине је раније овог месеца преузео Дмитри Козак, политички ветеран и још један од блиских сарадника председника. Кремљ није јавно коментарисао односно објаснио да ли ће Сурков да буде пребачен на нову позицију, а саопштење на званичном сајту не говори ни о разлозима његове смене.

Сурков је био шеф представничког тима Русије за разговоре између Кијева и сепаратиста које подржава Москва у Украјини. Та улога је била већи део Суроковог портфеља који је надгледао везе са свим бившим совјетским републикама.

Ипак, Кремљ је раније овог месеца објавио да на ту позицију долази Дмитри Козак и да ће он заменити Суркова на месту руског представника у разговорима након што је украјински председник Володимир Зеленски затражио деескалацију тензија у региону.

Суркова у Кијеву посматрају као „тврд орах“ и било је мало прогреса када је реч о кључним ставкама мировног споразума из Минска 2015. године, пише „Радио Слободна Европа“.

Политички аналитичар Алексеј Чеснаков, политички аналитичар и Сурковљев пријатељ, рекао је 25. јануара да је саветник председника напустио позицију због „промене курса према Украјини“.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков је навео у то време да нема указа о Сурковој оставци и да нема промене о политици Кремља према Украјини. Међутим, Зеленски и Путин су у децембру одржали прве мировне преговоре између две нације у три године и сагласили су се око размене затвореника и примирја.

Недуго пре него што је објављено да је Сурков отпуштен, дошло је до сукоба између украјинских снага и побуњеника у Донбас. Украјинско министарство одбране саопштило је да је један војник погинуо и да су четворица повређена у борбама 18. фебруара, док побуњеници наводе да су они изгубили четири човека.

Ко је Владислав Сурков?
Као први заменик шефа администрације Кремља, Сурков је надгледао политичке партије у парламенту и изборне кампање које су председнику обезбедиле победу. Његов утицај је почео да се смањује 2011. године када је постављен за заменика премијера. Две године касније, дата му је одговорност да надгледа везе Русије са Украјином и другим постсовјетским земљама.

Аналитичари тврде да је Сурков (55) творац „вертикалне моћи“, односно државне моћи која зависи само од Владимира Путина. Зову га још и творцем „путинизма“.

Сурков је рођен 1964. године од оца Чечена и мајке Рускиње, а каријеру је почео 1987. године у банци Ментеп у коју га је запослио Михаило Ходоровски. човек који је израстао у олигарха и милијардера, те постао највећи непријатељ Владимира Путина. Кремљ је Суркова уочио и запослио нешто пре изненадног повлачења Бориса Јељцина с председничке дужности 1999, односно када је Путин дошао на власт.

Како је за ББЦ написао Габријел Гејтхаус, постојало је некада време када у руској политици није могло да се догоди ништа без Владислава Суркова. Он је контролисао политичке партије у руској Думи, као и про-Путин настројене групе младих на улицама.

Пад популарности уследио је током масовних протеста против Путинове владавине у периоду 2011. и 2012. Његова неспособност да контролише ствари на улицама многима је изгледала као неуспех или још горе – издаја. Вратио се као човек који је ефикасно контролисао ствари на истоку Украјине, а сада је изгледа и то нестало.

Извор: информер.рс/Танјуг//ББЦ/фонет