Србија

ХИТНО УПОЗОРЕЊЕ РХМЗ-а! Склоните се на време, за неколико САТИ СТИЖЕ ПОТОП у ове делове земље!

Како су раније најавили метеоролози, у наредна 24 сата очекује се да температура падне у појединим деловима Србије и за 15 до 20 степени

Невреме праћено драстичним падом температуре, орканским ветром, а у појединим деловима Србије и снегом и вејавицом, полако пристиже у нашу земљу, прво у Војводину, а затим ће се спуштати ка Београду и даље јужније.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– У наредним сатима, до 15.00 часова, у Војводини слаба и умерена киша, понегде краткотрајно и јака уз ретку појаву грмљавине. Температура у паду, а северозападни ветар у појачању. Премештање падавинске зоне ка централним деловима Србије. У Београду повремено слаба киша, од 14 часова појачање – стоји у најновијој најави Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ).

Према подацима од 12.00 часова, најтоплије је у Лозници, чак 17 степени, у Београду је 14, а на северу Војводине, на Палићу девет и Сомбору десет степени.

Како су раније најавили метеоролози, у наредна 24 сата очекује се да температура падне у појединим деловима Србије и за 15 до 20 степени, а због јаког ветра на планинама се могу очекивати снежни наноси до 70 центиметара.

Слично време, само без падавина, задржаће се све до краја недеље, када ће максимална дневна температура бити тек који степен изнад нуле. После три хладна дана, за суботу и недељу прогнозирани су поново скок температуре и сунчано време.

Метеоролог Републичког хидрометеоролошког завода Слободан Совиљ објашњава да ћемо у уторак бити сведоци праве временске клацкалице, јер ће температура у току дана спасти са 20 на свега пет степени.

– До поподнева у већини Србије биће топло и сунчано налик пролећном времену. Тако ће температуре у појединим местима централне и јужне Србије ићи и до 20. подеока. Међутим, онда следи прави временски преокрет! У другој половини дана стиже нам права хладна зима, која ће донети драстичан пад температуре од чак 15 степени, олујни ветар и снег – каже Совиљ и додаје:

– Већ током поподнева почеће да пада киша у Војводини, а веома брзо прошириће се и на остале крајеве наше земље. Упоредо са кишом пашће и температура, и то за чак 15 степени, па ће се мерења кретати од нула до пет степени. Уз то, чиниће нам се да је још хладније него што јесте због јаког северозападног ветра, који ће на моменте дувати и олујном брзином. Киша ће у брдско-планинским пределима већ предвече прећи у снег, а у току ноћи снег ће вејати и у градовима широм Србије. У централним и јужним крајевима нападаће снег висине од пет до 20 центиметара, док ће на планинама висина снежног покривача бити још већа, а очекују се и снежни наноси. Од среде па све до недеље биће хладно, са максималним мерењима од нуле до пет степени. Биће углавном суво, једино ће у ноћи између четвртка и петка падати суснежица и снег, али доста мањим интензитетом него што ће то бити случај ноћас.

Са њим је сагласан и метеоролог „Wеатхер2Умбрелле“ Ђорђе Ђурић, који напомиње да нам од викенда зима поново окреће леђа, стиже сунце и скаче температура.

– Након неколико изразито хладних дана током ове седмице, у недељу ће доћи до постепеног пораста температуре, па ће жива у термометру достићи 15. поделак. Током следеће недеље неће бити нових падавина, а из дана у дан температура ће расти – каже Ђурић.

Извор: Танјуг