Спорт

ИВАНИШЕВИЋ ШОКИРАО СРБЕ! Новакова каријера се приближава крају

Новак Ђоковић освојио је два трофеја у јануару, а његов тренер Горан Иванишевић постао је члан тениске Куће славних, па је година за Србина и његов штаб сјајно почела

Иванишевић је у Аустралији изјавио да ће Новак постати највећи у историји овог спорта, сматра да то може да се догоди већ следеће године:

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Може. Не верујем да ће Новак играти још пет година, иако има он у себи и те како добрих пет година – шокирао је својом изјавом Горан, те је објаснио став:

– Кад направи те рекорде, све је могуће. Федерера би по броју недеља на броју један могао да престигне већ после УС Опена, а по гренд сламовима идуће године. Ове године га може изједначити, за што би морао освојити сва три преостала. Али ако освоји сва три, онда је опет направио нешто што је успио само Род Лејвер. Понављам, за мене је већ сада најбољи тенисер у историји. Кад је присутан, спреман и здрав, нема бољег. Шта ће се све гледати на крају њихових каријера, о томе ће одлучивати људи, али мислим да ће Новак у свим битним категоријама бити најбољи.

Горан може да се похвали да је стигао до свог трећег трофеја у тренерској каријери, али Иванишевић не може да одлучи да ли је то други или трећи, јер је дошао током Вимблдона у Новаков штаб.

– А не знам могу ли га рачунати или не, то је ипак био почетак приче. Ајде, могло би се писати, било би аргумената и за и против, али овај се дефинитивно броји, већ сам дуго у тиму, прошао сам припреме, сведочио освајању – рекао је за портал Јутањи.хт Иванишевић и наставио:

– За Кућу славних сам сазнао крајем прошле године, тако да бих рекао да је она завршила лепо, а ова почела невероватно. Морао сам чувати тајну, рекао сам само најближима и тиму јер је ипак боље да су то сазнали од мене него кад су дошли у Аустралију.

Присетио се финала Мелбурна и меча са Домиником Тимом.

– Најважнији поен по мени је био код 1-1 у четвртом сету, брејк-лопта за Ттма на којој је Ноле одиграо сервис-мрежу као да је на тренингу. Ма ни на тренингу не би био толико ноншалантан, извадио је два невиђена волеја. Ту сам видио да се почео боље осећати, да је опет у игри. Тима је ухватила нервоза, видео је да му је отишла шанса. Мало ми га је било и жао после, у свлачионици сам му рекао: ‘Види, ако неко зна како се осећаш, онда ја знам’. Каже он: ‘Знам да знаш, али нећу ваљда чекати толико дуго као ти да освојим гренд слам’. А ја кажем, богами нећеш. Јер он је једини тенисер који, кад је стегнут, удара јаче него кад је нормалан. Да, имао је Новака, али Новак је показао то што нисам видео ни код кога другог. Како се дигао из понора, као да има неко ‘дугме’ који притисне и почне све испочетка.

– Веровао сам цело време да може да преокрене, само сам чекао тренутак који ће то показати. Јер он то има у себи, рођени је победник, а такви људи не воле да губе. Ноле је генијалац, присилио је Тима да почне да размишља „је…, па да ли је могуће да ћу опет изгубити овај меч, а толико сам близу? И опет ми бежи“. Једино што сам знао је да ће у петом сету бити драме, јер не може без драме кад сам ја близу. Али да су играли још десет сетова, свих десет би добио Новак.

Ђоковићу су досадне приче о најбољем икад.

– Па јесте мало већ досадно, али сигурно да му пуно значи. Не жели да буде упамћен као тенисер који је одиграо највише финала, то сигурно. Он, Федерер и Надал су победници, људи који на сваки гренд слам долазе да га освоје. Није да га та трка оптерећује, али размишља о њој. И кад је у глави добар, онда зна да је фаворит на 99,9 одсто турнира. Једино Надал има малу предност у Паризу, ипак је то његов турнир – казао је Иванишевић.

Божидар Маљковић је недавно испричао како је пре 15 година био у Сплиту и тада су му сам Горан и његов отац рекли да има у Београду један „мулац“ који ће бити број један. И кад је питао што то Новак има другачије од осталих, ви сте му показали на главу.

– Никад нећу заборавити кад сам први пут играо с Новаком, који је имао 14,5 година, и кад ми је господин Нико рекао: „Види, куме, јаја ћу одсећи ако овај не буде број један“. И то се стварно види. Имате децу која играју добро, а имате и ону која имају то нешто. То не можеш купити, или имаш или немаш. То раздваја шампионе као што је Новак од некога ко ће бити 20. или 30. Новак је особа која стално жели нешто ново, а такву психу још нисам видео. То је оно што га краси и због чега је за мене највећи. И што ће још показати с турнирима које ће освојити и рекордима које ће срушити. Ако узмете задњих 10 година, нитко му није ни близу.

Извор: информер.рс