Србија

ИЗЈАВА КОЈА ЈЕ ПОДИГЛА СРБЕ НА НОГЕ! У Србији од коронавируса може да умре 70.000 људи!

Паника у свету око коронавируса већ више од месец дана не јењава. Из дана у дан расте број људи заражених вирусом који се први пут појавио у Кини. Најновији подаци Кинеске Националне комисије за здравље показују забрињавајуће бројке.

Укупан број преминулих повећао се на 1016, а број заражених је 42638. Иако је вирус дошао из Кине, убрзо се проширио и на остале континенте, укључујући и Европу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Научници тврде да би коронавирусом могло да се зарази и до 60% људи на свету, те да од вируса умире 1 одсто. То значи да је могуће да овај вирус однесе чак 42 милиона живота у целом свету.

Упозорење водећег епидемиолога из Хонг Конга уследило је након што је шеф Светске здравствене организације (СЗО) Габриел Леунг, рекао да би недавни случајеви пацијената са коронавирусом, који никада нису посетили Кину могли да буду „врх леденог брега“.

Заражених коронавирусом у Србији још увек нема, а уколико би се предвиђања епидемиолога остварила, бројке би биле фрапантне.

Подаци Еуростата показују да Србија има нешто више од 7 милиона становника (7022000). То значи да је потенцијални број заражених у Србији чак 4,2 милиона (60%). Истом аналогијом, број жртава би могао да достигне и 70.000.

Начелник Јединице за заразне болести Градског завода за јавно здравље, епидемиолог др Предраг Кон, рекао је медијима да је свакако потребан опрез и да наша држава као чланица СЗО преузела све што је потребно у овом тренутку да би правовремено евентуално открила тај вирус и предузела мере изолације и сузбијања даљег преношења.

О наводима Габријела Леунга рекао је да је то игра бројева и да неко таквом изјавом занемарује чињеницу да ли је вирус ,,способан“ да се тако шири или је само способан да изазове неке ограбинене епидемије. Коронавирус није до сада показао такву способност да може да изазове пандемијске размере.

За сада наводи кинеских епидемиолога остаје на нивоу упозорења, а остаје нам да видимо хоће ли се предвиђања обистинити.

 

Извор: Еспресо.рс