Србија

ЈЕЗИВО! РОДИТЕЉИ, ПАЖЊА! Девојчица завршила у болници због мобилног телефона!

Фото: Јутјуб

С обзиром на то да је распуст, неки старији ђаци већину времена проводе играјући игрице и замене дан за ноћ. То може да буде прилично опасно, о чему сведочи последњи случај који је забележен током викенда.

За викенд је једна девојчица од 17,5 година дању спавала, а ноћу је са другарицом играла игрице и гледала филмове на мобилном телефону. После четири дана то је резултирало конвулзивним нападом, рекла је за РТС докторка Ивана Стефановић из београдске Хитне помоћи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

То, према њеним речима, и даље не значи епилепсију, али мора да се спроведе детаљна дијагностика.

„Оно што јесте чињеница да данас постоје термини ТВ епилепсија, напади проузроковани видео-игрицама“, рекла је докторка и позвала родитеље да обрате пажњу на то колико им деца проводе времена на компјутерима и телефонима.

Друштвене мреже, компјутерске игре или недостатак воље – само су неки од разлога што су млади физички неактивни. Овакав начин живота, осим до гојазности, дијабетеса или поремећаја сна, тинејџере води и у депресију, показују најновија истраживања. Наиме, вежбање подиже ниво неуротрансмитера као што је глутамат, а чији недостатак често доводи до нерасположења, па и тежих поремећаја у понашању, нарочито код младих.

Студија је показала и да је, на пример, сваких 60 минута додатне неактивности дневно тинејџере приближавало депресији за нових 11 процената.

За смањење овог ризика није нужна интензивна физичка активност, већ је довољна и повремена рекреација, уместо континуиране пасивне посвећености мобилним телефонима и компујерским играма, наглашавају стручњаци.

Извор: sputniknews.com