Свет

ЈЕЗИВО УПОЗОРЕЊЕ МЕТЕОРОЛОГА! Прете нам страховите поплаве и олуја!

ЛОНДОН – У Великој Британији издато је данас у три округа у Енглеској неколико упозорења за опасност од великих поплава, што значи да постоји опасност по живот, а за верује се да је једна жена из Вортчестшира страдала у поплавама.

У тим окрузима велике олује већ су изазвале поплаве и нестанак струје, а британски секретар за животну средину Џорџ Јустис саопштио је:

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Никада нећемо бити спремни да заштитимо сваку кућу појединачно због природе климатских промена и чињенице да временски услови поставу све екстремнији, међутим учинили смо све што можемо са значајном сумом новца и имаћемо још“.

Иначе, пет упозорења на велике поплаве издато је у Ворчестширу, Херфордширу и Шропширу.

Становници појединих делова у Велсу и западној Енглеској данас су почели да рашчишћавају последице након што су поплављени путеви, железничке пруге, куће и продавнице.

ББЦ преноси да полиција трага за женом која је нестала у поплавама у Вортчестширу, али је то описала пре као акцију „откривања тела него спасавања“.

Полиција, наиме, од недеље поподне трага за женом, након што је она упутила позив у помоћ због невоље и тешких услова у којима се нашла у Тенбури Велсу, док је мушкарац из истог места спашен и послат у болницу.

У акцији потраге за несталом женом учествује и хеликоптер.

У Харефорду је данас у току евакуација становника чамцима, а многе породице са собом су понеле и своје кућне љубимце.

Током викенда у појединим деловима Британије измерени су и удари ветра јачи од 145 километара на сат са 150 милиметара кише, а метеоролози кажу да ниво река у појединим деловима северне Енглеске још није достигао максимум.

У граду Јорк власти су поставили више од 4.000 врећа са песком, јер је ниво реке Ровер Оуз наставио да расте и очекује се да ће достићи врхунац у уторак.

 

Извор: Тањуг