Свет

ЛАВРОВ ЗАПРЕТИО ЕВРОПИ УСРЕД НЕМАЧКЕ: Промените курс док не буде прекасно – ПОСЛЕДИЦЕ ЋЕ БИТИ…

Сергеј Лавров (Фото: Јутјуб)

Ширење НАТО-а на исток и велике вежбе близу руских граница могу довести до непредвидивих последица и време је да Европа промени курс, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров током Минхенске безбедносне конференције.

„Европа је простор на ком се највише осећа криза поверења у међународним односима“, рекао је Лавров док је излазио на позорницу објашњавајући да се „на континенту поново ствара структура ривалства из хладног рата“.

“Ескалирајуће тензије, напредовање НАТО-ове војне инфраструктуре на исток, вежбе без преседана у близини руских граница, црпљење буџетских средстава за одбрану ван сваке мере – све то ствара непредвидивост”, додао је.

Потом је позвао Европу да се фокусира на безбедносну сарадњу и да помогне да се испоштују међународни уговори, уместо на политику конфронтације.

„Одустаните од промовисања „руске претње“, или било које друге претње, пре него што буде прекасно и сетите се шта нас све уједињује“, додао је Лавров.

Лавров је напоменуо да „револуционарне технологије не смеју више нарушавати међународну стабилност“, истичући „важност напора који су усмерени на спречавање трке у наоружању у свемиру и не дозвољавање милитаризације сајбер-простора“.

Такође је поновио предлог Москве сталним чланицама Савета безбедности УН-а (Кина, Француска, Русија, Велика Британија и САД) да се одржи самостални самит како би се „спровели отворени разговори о очувању мира за будуће генерације”.

Лавров је одговорио на неколико питања медија, која се углавном врте око односа Русије са Турском због пуцњава у сиријском Идлибу, последњој терористичкој енклави на северу земље.

Москва и Анкара раде на решавању војне ескалације у том подручју, али обе стране су изнеле оптужбе да споразуми нису били испуњени након сукоба сиријских и турских трупа.

„Имамо веома добре односе са Турском. Али то не значи да се морамо усагласити на свим пољима “, рекао је Лавров.

“Међутим, победа над терористима у Идлибу је неизбежна”, нагласио је он, додавши да раздвајање терориста од “нормалне опозиције” остаје горуће питање. Према речима руског дипломата, Анкара то мора да учини због свог утицаја на антивладине противнике.

Извор: Wебтрибуне.рс