Регион

МИЛО У ПАНИЦИ! Американци стали на страну српског народа! Ево шта су му поручили!

Државни секретар Сједињених Америчких Држава Мајк Помпео поручио је влади Црне Горе да поведе отворени дијалог са Српском православном црквом у Црној Гори

Државни секретар Сједињених Америчких Држава Мајк Помпео поручио је влади Црне Горе да поведе отворени дијалог са Српском православном црквом у Црној гори везано за недавно донешени Закон о слободи вероисповести и његову примену, објавила је Митрополија црногорско-приморска на свом сајту.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Охрабрујемо Владу Црне Горе да поведе отворени и транспарентан дијалог са Српском православном црквом о Закону и његовој примени. Било који напор да се размотри ваљаност имовинских захтева треба у потпуности бити у складу са црногорским законом и Европском конвенцијом о људским правима“, поручио је Помпео у писму-одговору које је послао архиепископу Елпидофору, председавајућем Скупштине канонских православних епископија са седиштем у Њујорку.

Захваљујући се на писму које му је претходно послао владика Елпидофор, исказујући своју забринутост због доношења поменутог Закона, Мајк Помпео истиче да су он и председник Трамп чврсто уверени да појединци било где у свету имају неотуђива права да мирно и отворено практикују своју веру.

„Ми разумемо да су неке религијске групе истакле забринутост због законских одредби у вези са власништвом над имовином и правним поступком кроз који ће се судити о спорном власништву. Иако Влада сматра да је у потпуности укључила предлоге дате у мишљењу Венецијанске комисије о Закону, опоненти тврде да црногорска влада није спровела инклузивне и детаљне консултације са верским организацијама и јавношћу, како је препоручила Комисија. Иако су протести у Црној Гори углавном мирни, забринути смо због сталних тензија и недавних изолованих случајева насиља“, каже у свом писму државни секретар САД Помпео, који на крају закључује:

Он даље наводи да је амерички Стејт департмент пратио развој ситуације у вези са доношењем новог црногорског Закона о слободи вероисповести.

„Желим да Вас уверим да посвећеност Америке верским слободама никада неће спласнути“

Подсећамо, недавно су изасланици Епископског савјета Српске Православне Цркве у Црној Гори, епископ Методије и протојереј-ставрофор Радомир Никчевић, имали неколико састанака са званичницима Стејт департмента, Конгреса и Хелсиншког одбора у Вашингтону, после којих је Никчевић у интервјуу за Сербиан тајмс потврдио да су током тих разговора, Американци били на моменте непријатно изненађени аргументацијом коју су им предочили представници СПЦ, а која сведочи о угрожавању верских права у Црној Гори од стране црногорског режима.

 

Извор: Ало.рс/ Новости.рс