Србија

МРТВАЧКА СВАДБА, НАЈБИЗАРНИЈИ СРПСКИ ОБИЧАЈ! Покојника жене девојком из села, мајка игра коло на гробу сина!

Фото: Pixabay.com

У Србији такође постоји обичај да се неудате девојке сахрањују у венчаницама или у белим ковчезима
Многи стари обичаји се у Србији више не практикују, али се о њима свакако прича. Било да се преносе с колена на колено, или се о њима „шушка“ по селима, неки обичаји заиста заслужују да остану у прошлости јер су више него бизарни.

Најстрашнији међу њима је „мртвачка свадба“ која се практикује у источној Србији. Негде се назива и „црна свадба“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наиме, међу Власима, уколико младић умре неожењен, његова вереница или друга неудата девојка из села се венчава са покојником! Брак би важио годину дана, а мајка преминулог младића морала би да игра коло на синовљевом гробу!

У Србији такође постоји обичај да се неудате девојке сахрањују у венчаницама или у белим ковчезима.

Тачно порекло ових обичаја није познато, али је сигурно повезано са култом мртвих, који је још увек снажан код Срба и код Влаха.

Наравно, данас је „модернизован“ и не састоји се од бизарних обичаја као што је „мртвачка свадба“, али ипак су се задржали неки обичаји од којих барем мало подилази језа.

Тако се на празник Задушнице на гробље доноси храна и пиће покојнику, породица носи црнину за преминулим, а неретко се на кућама може видети црни барјак. Такође, покојници се сахрањују у свечаним оделима, веома често са вредним предметима.

Све ово упућује на уверење да ће преминула особа наставити живот након смрти. У већини хришћанских народа овакви обичаји се не упражњавају, или их свакако нема у толиком броју као код Срба, па је тако несумњиво да корене вуку из паганизма или сујеверја.

Извор: Ало