Србија

НА ФРУШКОЈ ГОРИ ПРОНАЂЕНА ЈЕДНА ОД НАЈСКУПЉИХ БИЉКИ НА СВЕТУ: Од ње се прави скупоцени зачин, ево и који! (ВИДЕО)

НОВИ САД – На западном делу војвођанске планине Фрушке горе по први пут су пронађени шафрани, и то више хиљада јединки, саопштио је данас Национални парк Фрушка гора.

„У питању је шумски шафран ‘Цроцус томмасинианус’. Иако су пронађени на само једном месту, популација броји више хиљада јединки и тренутно су у завршној фази цветања“, наведено је у саопштењу за јавност.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

ОТКРИВЕНА НОВА ВРСТА У НАЦИОНАЛНОМ ПАРКУ ФРУШКА ГОРА – ШАФРАН – У Србији расте око 20 врста шафрана . То су…

Posted by NP Fruška gora on Friday, February 28, 2020

Додаје се да се, иако је Фрушка гора ботанички добро истражена, до сада сматрало да на њој шафрани не расту, односно нико их од сада није нашао.

Шафран је ранопролећна биљка које се углавном може срести на вишим планинама у рано пролеће, често и на местима где се снег још није отопио.

У свету је шафран најпознатији по зачину који се прави од прашника. Шафран је у свету познат као најскупљи зачин. Ароматичан, лековит, посебан – за само килограм овог зачина потребно је 200.000 цветова, а продаје се по цени од 1.500 долара. Шафрана има у разним бојама али зачински је обично јаркожут или наранџаст.

Са другог краја Србије стиже прича о професору из Неготина који на породичном имању у селу Тамнич са својом породицом гаји прелепи шафран. Каже, то је тежак посао јер се све ради искључиво ручно и природно и ништа се не прска јер је реч не само о зачинској него и лековитој биљци која помаже код многих тегоба, укључујући и депресију.

Извор: Курир.рс/Танјуг