Свет

НАЈНОВИЈА ВЕСТ! Олуја изазвала катастрофу, има и мртвих

Снажна зимска олуја Кјара, која је уз ветрове јачине урагана и јаку кишу ударила у британска острва, помера се на исток, где је захватила и Француску, Немачку, Скандинавију и стигла до Пољске.

Олуја је однела и прве жртве, изазвала велике поремећаје у саобраћају, причинила огромну материјалну штету, а десетине хиљада домаћинстава остало је без струје.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Олуја стигла у Чешку

„Кјара“ (или Сабина, како је називају у Немачкој) стигла је и до Чешке, због чега је око 100.000 домаћинстава од јутрос остало без струје.

Енергетске компаније објавиле су да је без струје 96.000 домаћинстава, као и да је ситуација најгора у централној Чешкој где је без струје 37.000 домова, преноси чешки портал Еxпатс, позивајући се на Ц ЦТК агенцију.

Портпаролка компаније Соња Холингерова саопштила је да је у седам сати забележено 39 кварова на високонапонским линијама у централној Чешкој, док је на југу земље забележено 13 кварова.

Железнички и саобраћајни путеви блокирани су због дрвећа које је попадало на путеве, док је национална железничка компанија ЦД објавила да је двадесетак линија од јутрос обустављено.

Током ноћи, олуја која је стигла из Немачке, кретала се до 130 километара на сат, док је на вишим планинским деловима достизала брзину и до 180 километара по сату.

Затворени су и поједини паркови, гробља и зоолошки вртови у земљи, а локалне власти саветовале су родитељима да не шаљу децу у школе, као и да ће школе радити по скраћеном времену.

Чешки ватрогасци су током ноћи и јутра имали око 600 интервенција, а ситуација је била најгора у централној и јужној Чешкој, регионима Плзен и Карлови вари и Прагу. Иако аутопутеви нису затворени, директор Путева Чешке Јан Ридл каже да возачи имају проблема са јаким ударима ветра.

Прве жртве – возачи

Један возач на југозападу Чешке погинуо је након што је дрво пало у његов аутомобил, а на сличан начин је настрадао и Словенац на северу те земље, пренео је АП. У Шведској је један мушкарац погинуо, а за другим се трага пошто се им се чамац преврнуо.

У Немачкој је отказано стотине летова због снажне зимске олује. У Франкфурту су летови поново успостављени, али је у Минхену отказано 420 летова. Прекида има и у железничком саобраћају.

Метеоролошке службе упозориле су на висок ниво мора на обалама Данске, Норвешке, Шведске и Финске.

Око 10.000 домаћинстава у Великој Британији и Ирској остало је без струје, а службе су упозориле на поплаве у Шкотској и Енглеској. Струје нема јутрос ни 130.000 домаћинстава у Француској, као ни 55.000 кућа у Пољској, преноси ПАП.

Олуја је изазвала штету широм Белгије, а у Швајцарској не ради неколико железничких линија, а због јаког ветра су затворене и поједине школе.

Извор: Танјуг