Свет

НАЈНОВИЈА ВЕСТ! Срушена четири турска дрона: 33 турских војника настрадало!

Јуче су у фокусу светских медија били сукоби у Идлибу, међутим нешто још занимљивије се догодило на небу изнад Либије.

Војска Сиријске арапске републике је током прекјучерашњег напада на џихадисте убила 33 турска војника, што је изазвало жесток одговор Анкаре.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Турци су бомбардовали положаје сиријске армије и уништили велики број техничких средстава. Дамаск је на то узвратио новим нападом касно синоћ, и тада је убијен један турски војник, док су двојица рањена.

Ипак, серија занимљивих инцидената у Либији је остала у сенци свега што се дешавало у Идлибу. Трупе Либијске националне армије коју предводи маршал Калифа Хафтар су успеле да оборе чак четири турске беспилотне летелице изнад Триполија – све то у размаку од сат времена!

Један од тих дронова је и „Бајрактар“, понос турске војне индустрије који се, и поред одличног маркетинга, није баш сјајно показао на терену – ни у Либији, ни у Сирији.

„Бајрактар ТБ2“ је наоружани извиђачки дрон, даљи развој прве верзије „ТБ1“ извиђачког дрона. Летелицом управља посада са земље, из контролне станице.

Беспилотна летелица је први пут полетела у августу 2014. године. Цена једног „Бајрактара“ је 5 милиона долара, и тренутно је направљено 118 комада. Поред Турака, ове дронове користе и Катар и Украјина.

Летелица је дугачка 6.5 метара, распон крила је 12 метара, док је носивост 630 килограма.

Подсећамо, Хафтарове трупе су већ обарале „Бајрактаре“, у јуну и децембру прошле године.

Руски генерал Олег Журављов је открио да је и у Сирији 25. фебруара оборена турска борбена беспилотна летелица „Анка“

Оваква понижења су можда и најбољи доказ да се Ердоганови неоотомански снови полако руше. Крајем прошле године Ердоган је гајио имиџ недодирљивог владара источног Средоземља. Уживао је подршку Истока и Запада, и поред трвења са Америком по питању набавке система С-400.

Турска војска, главни носилац ширења утицаја Анкаре, је тренутно стационирана и у Катару, док су интервенције у Сирији и Либији служиле за показивање „моћи“ целом свету.

Сиријским нападом 27. фебруара међутим, показало се да је турска змај од папира. Турци готово свакодневно губе војнике и технику, а нервозни Ердоган је повукао радикалан потез – отворио је границе и дозволио хиљадама миграната да пређу у Европу.

Остаје да се види да ли ће Европа пристати и на ову уцену султана са Босфора, или ће напокон обуздати турске амбиције.

 

Извор: Srbijadanas.com