Свет

НАЈСТРАШНИЈА ПУТИНОВА ПРЕТЊА САД ИКАДА: Ако распоредите нове ракете у Европи добићете…

Руски лидер каже да не би волео да дође до трке у наоружању, али да ће то постати реалност уколико САД распореде своје нове пројектиле у Европи

Руски председник Владимир Путин изјавио је да је његова земља спремна за нову биполарну војну ескалацију попут кубанске кризе 1962. године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Путинови коментари прате његово упозорење да ће Москва одговорити на било који потез САД-а, када је у питању распоређивање нових ракета близу Русије, постављањем сопствених ракета ближе Сједињеним Државама или бржих ракета, а можда и једним и другим.

Путин је детаљно објаснио своје упозорење по први пут, рекавши да би Русија могла да распореди хиперсоничне ракете на бродовима и подморницама које би могле да вребају изван територијалних вода САД-а, ако Вашингтон распореди нуклеарно оружје средњег домета у Европи.

„Говоримо о подморницама или површинским бродовима. И можемо их ставити, с обзиром на брзину и домет (наших ракета) … у неутралне територијалне воде. Осим тога нису стационарани, крећу се и мораће да их траже “, додаје Путин.

Шеф руске државе поменуо је хиперсоничне ракете које су развили руски стручњаци војне индустрије у погледу тренутних тензија између две глобалне војне силе, САД и Русије.

“Оне (тензије) нису разлог да се сукоб повећа до нивоа кубанске ракетне кризе 1960-их. У сваком случају то није оно што ми желимо”, рекао је Путин. “Ако неко то жели, у реду. . ја сам изложио шта би то значило. Нека рачунају (време лета ракета) “, закључио је руски лидер.

Извор: Wебтрибуне.рс