Свет

НАПАД НА РУСКУ ВОЈНУ БАЗУ: Уследио муњевит одговор Руса

Руска војска у ваздушној бази „Хмејмим“ у Сирији одбила је два напада терористичких беспилотних летелица помоћу противваздухопловног система „Панцир“, саопштио је руководилац руског Центра за мирење зараћених страна у Сирији, генерал-мајор Јуриј Боренков.

„Није било повређених, нити материјалне штете. Руска авио-база ’Хмејмим‘ нормално функционише“, рекао је он.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према његовим речима, противваздухопловни систем „Панцир С“ пресрео је прву мету на растојању од око два километра од базе, а другу на удаљености од шест километара.

Први напад је дошао из правца североистока, а друга са северозапада, из правца Средоземног мора.

Боренков је такође нагласио да турска војска већ трећи пут у седмици није присуствовала заједничком патролирању с Русијом у Сирији, због чега је руска војна полиција самостално патролирала у провинцији Хасека.

Руско Министарство одбране назива „Панцир“ „главним домаћим системом противваздушне одбране кратког домета“. Створен је да покрива системе дугог домета С-300 и С-400, али и за заштиту цивилних и војних објеката, као што су аеродроми, командна места, комуникацијска средишта… Намењен је за одбрану од авиона, хеликоптера, крстарећих ракета и беспилотних летелица.

Сматра се да је систем „Панцир“ међу најбољим у својој класи, а борбена дејства у Сирији омогућила су инжењерима да максимално побољшају ово наоружање.

Извор: sputniknews.com