Регион

НАСТАЛА УЗБУНА! Прва жртва грипа: Преминуо младић (24)

Пацијент мушког пола (24) преминуо је од компликација инфекције вирусом грипа А, саопштио је Институт за јавно здравље Црне горе.

– У Центар за контролу и превенцију заразних болести 10. фебруара пристигла је пријава смртног случаја изазваног инфекцијом вируса грипа типа А, и то за пацијента мушког пола рођеног 1996. године. У анамнези је регистрован податак о коморбидитету (Даунов синдром) – саопштено је из Института за јавно здравље, а пишу црногорске Вијести.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Казали су да нису доступни подаци о томе да ли је пацијент вакцинисан против грипа, појаснивши да је био на болничком лечењу због тешке респираторне инфекције.

„Ово је први регистровани смртни случај од грипа у сезони 2019-2020“, саопштено је.

Током прошле седмице грип је лабораторијски потврђен код 44 пацијента, а од почетка сезоне овог вируса (током шест недеља) код 129. Код већине оболелих доказан је грип типа А, док је 23 имало грип типа Б, подаци су Института.

Из те установе поновили су да је вакцинација најбоља мјера превенције грипа. Вакцина се препоручује свим особама старијим од шест месеци са хроничним оболењима респираторног и кардиоваскуларног система и бубега, онима који се лече од метаболичких поремећаја као што је шећерна болест, лицима са смањеном функцијом имунолошког система, старијима од 65 година, здравственим радницима… Светска здравствена организација препоручује вакцинацију трудница, као и деце која имају између шест месеци и пет година.

Из Института су казали да се вакцинација може примити током трајања сезоне грипа, али је најбоље време за вакцину пре него вирус почне да се шири у популацији јер је за развој антитела потребно две до три седмице.

 

Извор: Блиц.рс