Русија

НИЈЕ МОГЛА ДА СЕ ОБУЗДА – ПРЕТИ ЈОЈ ОТКАЗ! Водитељка праснула у смех саопштавајући колико ће држава повећати… (ВИДЕО)

Водитељка на руској државној телевизији праснула је у подужи смех док је покушавала да обавести гледаоце о повећању владиних субвенција за непривилеговане категорије становништва, очигледно сматрајући да су те суме смешно мале, и тиме запалила друштвене мреже, пише редакција Радија Слободна Европа на енглеском језику.

Александра Новикова с Вести Камчатке није могла да се обузда док је читала извештај о повећању помоћи особама с инвалидитетом, ратним ветеранима, жртвама излагања радијацији и другима, с растом којим би једна категорија социјалног издавања била 1.500 рубљи (22 евра) – од чега се 900 може искористити на лекове, 137 за бање и остатак (363 рубље или 5,26 евра) за „међународни“ превоз до тих лечилишта.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пошто је већи део вести прочитала релативно мирним тоном, Новикова се погубила када је споменула трошкове међународног превоза, од срца се смејући више од минута упркос покушајима да дође до даха и да се прибере, преноси Радио Слободна Европа.

– Покушала сам, чули сте – каже у једном тренутку правдајући се, касније додавши: „Добро је што није уживо“.

Снимак није емитован на телевизији или на интернету. Ипак, привукао је велику пажњу на друштвеним медијима када га је објавио портал Инфо24.

У посту на каналу Ровегостеб на мрежи Телеграм, блогер Андреј Јегоров предвидео је да ће Новикова бити отпуштена. Он је такође рекао да је увођење такве помоћи „изругивање“, сугеришући да јој је можда намештено и упитао да ли се смејала кроз сузе.

Пројекат скенер, који има за циљ откривање злочина безбедносних агенција, изразио је разумевање за неприлике доносилаца тужних вести, написавши саркастично да се „владе смеје на исти начин када обезбеђује толико велике суме“.

Радио станица „Говорит Москва“, цитирајући неименовани извор, известила је да ће више људи бити кажњено.

– Пронаћи ће ко је пустио снимак и цео тим ће бити кажњен – рекао је извор.

– Поред тога што ће их отпустити, блокираће им све путеве. Неће моћи да нађу посао.

Заменик шефа регионалног одељења главног државног емитера Сверуске државне телевизијске и радиодифузне компаније (ВГТРК), која руководи Вестима Камчатке, прекинуо је везу када га је РСЕ контактирао ради коментара.

Додатна помоћ је део недавног повећања од три одсто у социјалним издавањима које је уведено 1. фебруара и које ће утицати на више д 15 милиона људи, навела је Лента.ру.

Повећање је уследило после говора председника Владимира Путина о стању нације 15. јануара када је обећао повећање пензија и других владиних исплата. Путин, чији је рејтинг опао током садашњег мандата, захтевао је од владе „опипљиве резултате за грађане у остваривању пристојног стандарда живљења“.

Извор: Radio Slobodna Evropa/Блиц