Србија

НИШЛИЈА ДОШАО НА ШАЛТЕР ДА СЕ ПЕНЗИОНИШЕ, А ТАМО ШОК! Прети му ТРОШАК, а све због ОВОГ…

Фото: Јутјуб

Када је Милан А. из Ниша пре месец дана дошао у Фонд за пензијско и инвалидско осигурање да поднсесе захтев за пензију, јер је испунио оба услова за пензионисање – 41 годину стажа и 65 година живота, жена на шалтеру му је објаснила да не може да га препозна као кандидата за пензионера.

Објаснила му је да „сигурно нема повезане све године стажа и уплаћене све доприносе“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Рекла му је и да у пензију може само као превремени прензионер који ће до краја живота плаћати пенале, јер је поранио у пензију. Посаветовала га је да се обрати послодавцу и да тамо на лицу места још једном провери да ли су му уписане све године радног стажа.

Није му, прича овај Нишлија, било тешко да се врати у фирму у којој је провео 41 годину непрекидно радећи као машински инжењер. Добио је потврду из предузећа да су све уплате – допиноса и зарада – беспрекорне и све то однео ПИО.

Службеница је на лицу места с њим проверавала папире и увидела да је заиста све под конац, али поновним уносом његовом имена, презимена и матичног броја, компјутер га је опет одбацио као кандидата за пензију. Пошто ни службеници није било јасно због чега компјутер неће да потврди унесене податке, Милана су послали у контролну службу, где би требало да установе ко је у праву – Милан или компјутер – и рекли му да ће га обавестити чим нешто утврде.

– Тако је и било. После шест дана сам позван да дођем у фонд. Посебном контролом је утврђено да имам погрешно уписан матични број. Уместо мушког 710 у мојој документацији после дана и датума рођења пише 715, што је ознака за жене. Како су ми рекли, компјутер је управо то сигнализирао и зато је и одбијао да прихвати податке, јер не може неко ко се зове Милан да има женски матични број – каже Милан А.

Из пензијског фонда су га упутили у градски МУП да исправе ову грешку у свим документима и да након тога дође и на њихов шалтер.

– Нисам веровао да нико до моје 65. године живота није увидео ову грешку. Подизао сам кредит у банци, имам и картице, сваког месеца сам ишао по плату. И нико ми никада није рекао да имам погрешан матични број – прича он.

Додаје да није имао проблем ни када је вадио пасош ни здравствену књижицу. Нишлија наводи да је посао око исправљања ове грешке огроман. Сада мора да мења сва документа како би му уписали мушки матични број.

Упитана да ли је у својој вишедеценијској пракси имала сличај случај, Гордана Зорић, београдски матичар у пензији, каже да се грешке дешавају, али да сличан случај није имала. Било је случајева да се матични број покојника упише живом човеку.

– Чешће се то може догодити код имена која се могу тумачити и као мушка и као женска, као што су Саша, Дејан(а), Миљан(а), али ово је баш специфичан случај – рекла је Зорић.

Извор: Информер.рс/Политика