Регион

НИШТА ИХ ВИШЕ НЕ МОЖЕ ЗАУСТАВИТИ! Ердоган отворио сва врата: Мигранти кренули ка Балкану и Србији

loading...

АНКАРА – Групе миграната у Турској упутиле су се данас ка границама с Грчком и Бугарском након што је високи турски званичник рекао да Анкара више неће поштовати споразум о ЕУ из 2016. и заустављати избеглице на путу за Европу.

Он је ово изјавио након синоћњег убиства 33 турска војника у ваздушном удару сиријскх владиних снага у Идлибу, јавља Ројтерс.

Званичник је тада рекао Ројтерсу да је турској полицији, обалској стражи службеницима граничне безбедности наређено да се повуку са копнених и морских прелаза које користе мигранти према Европи у ишчекивању скорашњег доласка избеглица из Идлиба.

“Чули смо о томе на телевизији. Живимо у Истанбулу, желимо да дођемо у Једрене, а затим у Грчку”, рекао је Ројтерсу авганистански мигрант Сахин Небизаде (16), један од групе миграната у један од три таксија који су били паркирани на аутопуту на периферији Истанбула, а затим кренули према северозападној провинцији Једрене и граничним прелазима са Бугарском и Грчком, 200 км западно од Истанбула.

Извори из грчке владе саопштили су да је та земља пооштрила контролу морских и копнених граница са Турском након синоћњег развоја догађаја у региону Идлиб, што је грчки премијер Кириакос Мицотакис јуче најавио.

Он је рекао да је то мера потребна да би спречили да коронавирус стигне до острва у Егеју, где хиљаде миграната живи у јако лошим условима док чекају да се процесуирају њихови захтеви за азил.

Турска, у којој се већ налази око 3,7 милиона сиријских избеглица, поновила је да не може прихватити више људи. Према споразуму из 2016. године, Европска унија је обезбедила милијарде евра помоћи у замену за пристанак Анкаре да заустави прилив миграната у Европу.

Терет боравка избеглица “претежак је за било коју појединачну земљу”, изјавио је турски званичник за Ројтерс.

Турска агенција Демирорен навела је да је око 300 миграната, укључујући жене и децу, кренула ка граници између две европске земље, Грчке и Бугарске, и Турске.

Међу њима су, како се наводи, Сиријци, Иранци, Ирачани, Пакистанци…

Ројтерс је потврдио да се мигранти окупљају у западном турском обалском округу Ајвалику у провинцији Чанакале с циљем да се бродом пређу на грчког острво Лезбос.

Турска телевизија НТВ приказала је снимке људи који иду кроз поља носећи ранце на леђима и навела да избеглцие покушавају да пређу границу Капикуле и уђу у Бугарску, али да им то није дозвољено.

Такође, турска телевизија је навела да је иста група миграната потом покушала да дође до границе Пазаркуле и пређе у Грчку, али да није јасно шта се потом догодило.

Ројтерс подсећа да је турски председник Реџеп Тајип Ердоган раније више пута претио да ће отворити границе за мигранте који иду ка Европи.

Уколико то учини, прекршио би обећање које је дао ЕУ, због чега би Европа променила свој став према ситуацији у Идлибу.

Отприлике милион цивила расељено је у Сирији у близини Турске од децембра, док су сиријске владине снаге подржале руске снаге одузеле територију сиријским побуњеницима које подржава Турска, што је створило најгору хуманитарну кризу у деветогодишњем рату.

Борисов: Бугарска пооштрава мере на граници са Турском

Бугарска је пооштрила безбедносне мере дуж својих граница са Турском након што је та земља најавила да неће заустављати избеглице из Сирије на путу ка Европи.

Премијер Бугарске Бојко Борисов рекао је да је Бугарска пооштрила мере након што је група миграната кренула ка граници, јавио је Ројтерс.

“Имамо податке о формирању великих група… Успостављамо максималну контролу на границама”, рекао је Борисов током састанка са владом.

Додао је и да се договара телефонски разговор са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом.

Извор: Танјуг

Loading...
loading...
loading...