Спорт

НОВАК ЈЕ УВЕК ДОДАТНО МОТИВИСАН: „Ђоковић је чекао у редовима за хлеб и млеко, а знате шта му је урадило бомбардовање!“

Новак Ђоковић је својим новим успехом на Аустралијан опену, где је освојио рекордну, осму титулу, привукао огромну пажњу медија, па и ББЦ-а.

Након што је Доминика Тима савладао после тачно пет одиграних сетова, и то уз преокрет, оно што је Новак Ђоковић остварио у Мелбурну британски јавни сервис је описао на следећи начин:

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„‘Морали смо да чекамо у реду за хлеб, млеко и воду’ – тешко детињство инспирисало Ђоковића

Новак Ђоковић каже да му је чекање у реду за хлеб у тешким временима по Србију дало унутрашњу, челичну снагу неопходну за победе попут ове, за осмо крунисање на Аустралијан опену.

Ђоковић се мучио физички и психички пре него што се опоравио и победио Аустријанца Доминика Тима у пет сетова

– Дошао сам буквално.. ни из чега, а у том (ништавилу) заједно сам био са породицом и мојим народом. Зато сам успео да нађем додатну снагу (за изазов и потом преокрет у финалу) – рекао је Новак после рекордне титуле.

Овај 32-годишњак је 17. гренд слем пехар освојио победивши Доминика Тима са 6:4, 4:6, 2:6, 6:3, 6:4, што га је приближило гренд слем рекорду Роџера Федерера (20) и другопласираном Рафаелу Надалу (19).

Када је Ђоковић, рођен иначе у српској престоници, Београду, славио 12. рођендан у мају 1999. године, деценију дуга криза је цепала Балкан. Више од 20 година касније, још увек постоје тензије због тога како је НАТО бомбардовао Србију 11 недеља, покушавајући да изгура српске снаге са Косова, оптужујући их за злочине против етничких Албанаца.

– Моје одрастање се у Србији дешавало током тешких времена, санкције су биле на снази против наше земље и морали смо да чекамо у редовима за хлеб, млеко, воду, неке основне животне потрепштине. Такве ствари вас ојачају и постанете гладнији успеха, чега год да се дохватите да радите. То је, вероватно, био мој… темељ. Када год се вратим на то, подсетим себе одакле долазим, а онда ме то увек инспирише, мотивише да погурам још јаче“, закључује ББЦ овај текст преношењем Новакових речи, уз додатак да је више стотина Срба испред Род Лејвер арене заиграло од среће због нове Ђоковићеве титуле.

Извор: Дарко Николић/Блиц