Србија

НОВИ ЗАКОН О ПОРЕКЛУ ИМОВИНЕ СТУПА НА СНАГУ! Сви грађани Србије морају да знају ово

Фото: Pixabay.com

Не видим себе у СНС ако се Вучић повуче са чела странке

Верујем да ће у наредним данима предлог закона о пореклу имовине бити пред народним посланицима. Он ће се односити апсолутно подједнако на све грађане. Веома сам поносна што је Министарство правде успело, и поред свих отпора који су долазили са разних страна, да изради један врло квалитетан законски текст. У њему нема никакве политичке одмазде, као што појединци желе да представе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ето, после дводеценијских празних најава Србија би коначно могла да добије закон који би најзад могао да „прочешља“ како су се богатили разни који нам кроје капу – од тајкуна до политичара и да ли је у тој „акумулацији капитала“ било злоупотреба – каже, у интервјуу, Нела Кубуровић, министарка правде.

Поменути пропис, уколико буде усвојен, практично ће бити последњи са печатом министарке правде која полако раздужује ствари у свом кабинету и спрема се за другу, несумњиво пријатнију улогу – у марту ће постати мајка. На почетку разговора Нелу Кубуровић питамо који јој је био најсрећнији, а који најтежи тренутак откако је у Влади:

– Било је заиста пуно и једних и других. Отварање реконструисане Палате правде у Београду је можда на најлепши начин обележило овај мандат, јер је то нешто што је видљиво грађанима, а што је било и те како потребно судијама, тужиоцима и запосленима у правосуђу. После више од деценије чекања почела је примена Закона о бесплатној правној помоћи и данас сви грађани Србије имају једнак приступ правди. Са друге стране, интеграција српских судија и тужилаца у тзв. косовски правосудни систем оставила је горак укус у устима, а ни седнице Савета безбедности о сарадњи са Хашким трибуналом, данас Механизмом, ништа нису биле пријатније, посебно када је реч о непосредним сусретима са Мероном, Ађијусом или Брамерцом. Све време се борите за права својих држављана, а ти апели као да су се само одбијали од њих.

* Имате ли трему пред порођај и хоће ли узвишена улога мајке значити и крај ваше политичке каријере?

– Моја сарадња са председником Вучићем и СНС неће се променити, иако ме у наредном периоду на приватном плану очекују нови изазови. Чврсто верујем да је политика Вучића и СНС једина права и која Србију води путем просперитета, бољег живота наших грађана и стабилности, и на том путу ја ћу увек бити подршка.

* Све више се спекулише о лошим односима у СНС, између осталог и на линији Небојша Стефановић – Зорана Михајловић. Може ли то да уздрма напредњаке?

– СНС никада није била политичка партија једноумља, и свако има право да каже своје мишљење, које се поштује и узима у обзир све док год је у складу, пре свега са законом, и у интересу целе државе и свих грађана. СНС је велика и државотворна странка у којој смо сви окупљени око исте идеје – а, то је бољи живот наших грађана.

* Како видите изјаву Михајловићеве да би напустила СНС уколико би Вучића на месту председника заменио Стефановић?

– Не бих улазила у личне односе својих колега. Изузетно поштујем и уважавам рад и једног и другог. Чињеница је да смо сви добили прилику, и у оквиру странке, и у Влади, да за своју државу урадимо нешто добро. Наши грађани очекују од нас да радимо као тим, који ће им омогућити више радних места, изграђених путева, што мање криминала на улицама, и само то се рачуна.

* Да ли бисте остали у странци уколико би Вучић отишао са чела, што је и најавио да ће се десити после Видовдана?

– СНС је странка изграђена на вредностима које је поставио Вучић. Те вредности, које подразумевају напоран рад, велика одрицања данас зарад боље будућности наше деце, тешке реформе, грађење јаких веза и са Западом и са Истоком, Србију су после више деценија назадовања повеле путем напретка. Због тога сам са задовољством део тима СНС и Александра Вучића, и зато, ако он не буде више предводио тај тим, ја не видим себе у њему.

* Сматрате ли да је у СНС потребно велико кадровско проветравање?

– СНС неће дозволити да изгуби поверење грађана због бахатих појединаца, за које сви знамо да постоје, не само код нас, већ и у свакој политичкој партији. Али, за разлику од других, СНС неће у својим редовима гајити и чувати оне који не раде у интересу своје државе и грађана, већ ће сви такви сносити и политичку и сваку другу одговорност за своја дела.

* Може ли бојкот дела опозиције да доведе у питање легитимност избора?

– Зар неко заиста може да поверује да легитмности предстојећих избора зависи од тога да ли ће на њих изаћи Ђилас, Јеремић и Обрадовић, који сви заједно не могу да освоје више од 10 одсто гласова. Њихов бојкот је само покриће за евидентан неуспех, јер знају да немају подршку грађана, и да ће на овим изборима уколико изађу бити окончан њихов политички живот. Важно је да постоје сви услови за фер и демократске изборе. Влада Србије је усвојила измене закона, које су рађане у сарадњи са европским партнерима и цивилним друштвом, и тиме обезбедила изборни процес какав никада до сада није постојао у Србији. Скупштина је пре два дана усвојила предлог о смањењу цензуса на три одсто, што ће омогућити да у парламент уђу и мање странке, које ће као представници грађана учествовати у политичком животу Србије. А ако се бојкоташи плаше да не могу да пређу ни тих три одсто, то говори само о њиховој политичкој легитимности, али не и о легитимности избора.

НЕ ОДУСТАЈЕМО ОД ХАПШЕЊА ЋУНИЈА

* ДА ли би нови министар одбране тзв. Косова Антон Ћуни био ухапшен ако би крочио у централну Србију?

– О каквом се накарадном покушају државне творевине ради, говори управо то да се за министра поставља доказани ратни злочинац, који је осуђен на 15 година због убиства петорице српских војника. За било ким за кога је расписана потерница, против кога се води поступак или је правноснажно осуђен, српски правосудни органи неће одустати. Оваквим људима није место ни у каквим владама, није им место на слободи, већ у затвору. Свака жртва, ма које националности била, и њихове породице имају право на правду и Србија од тога неће никада одустати.

 

Фото: Pixabay.com
Извор: Новости/Д.С.