Србија

ОГЛАСИЛИ СЕ И АМЕРИКАНЦИ! Ово је предлог за решавање косовског питања: Да ли је ово прихватљиво за Србе?

Фото: Јутјуб

БЕОГРАД – Вилијам Монтгомери, некадашњи амбасадор САД у Београду изјавио је да мисли да је размена територија најбржи, најлакши и најбезбеднији начин за решавање косовског питања.

„Истина је да су Србија и косовски Албанци прошле године били врло близу договора који би укјучивао размену територије, што мислим да је најбрже, најлакше и најбезбеднији начин за решавање косовског питања“, рекао је Монтгомери у интервјуу за недељник Експрес.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Монтгомери сматра да је то решење могло да буде прихватљиво за Србију и косовске Албанце, чак и ако није савршен ни за једну страну.

То решење би, према Монтгомерију, све оставило мало незадовољним али би, истиче, решило проблем.

„То је имало реалне шансе, али су се десиле две ствари. Прво Ангела Меркел се томе супротставила и друго, да су креатори и они који спроведе америчку спољну политику, не америчка администрација, такође били против те идеје“, навео је некадашњи амерички дипломата.

То је, истиче, охрабрило Харадинаја да предузме тешке мере које је предузео и косовски Албанци су га подржали, а Тачи је у одређеној мери био дискредитован.

Монтгомери каже да не види награду за Србију због које би она могла да призна независност Косова.

„Не видим разлога за Србију да то уради сада. Мислим да друге земље не разумеју у потпуности важност тог питања за Србију“, навео је Мотгомери.

Некадашњи амерички дипломата каже да је реалност да САД и ЕУ никада нису биле спремне да Приштини уведу снажне санкције.

Монтгомери сматра да би прави притисак на косовске Албанце био ако би Приштини била смањена финансијска помоћ, све док се не имплементира Бриселски споразум и елиминишу таксе.

Као врло битно издваја чињеницу да скоро ниједан међународни представник не скреће пажњу на неуспех имплементације, иначе, значајне Заједнице српских општина, која је предвиђена Бриселским споразумом.

Упитан да ли је неко охрабрио Приштину да уведе таксе, Монтгомери указује да је реч о креаторима који спроводе америчку спољну политику, али притом, каже, не мисли на америчку администрацију, већ на конгресно особље, невладине организације…

То су, према његовим речима, експерти за спољну политику ван владе, који су ступили у везе са људима као што је Рамуш Харадинај и који страствено подржавају косовску независност.

„Зато је моје мишљење да је америчкој администрацији свеједно и да би прихватила сваку одлуку која би била договорена између Србије и косовских Албанаца“, каже Монтгомери и истиче да косовски Албанци нису глупи и осећају, каже, када постоји притисак.

А, када тог јаког притиска нема, они настављају, каже Монргомери, који као класичан пример таквог понашања наводи Бриселски споразум и Заједницу српских општина, коју сматра веома важном, зато што би она била законито средство.

„Али када су косовски Албанци одлучили да то не спроведу, никада није било санкција. Иста ствар је и са таксама“, навео је Монтгомери, који пита зашто би онда Београд улазио у преговоре са страном која никада не држи реч.

„Уколико и све док ми (САД) и ЕУ не реагујемо на тај начин не постоји шанса за успешан дијалог са косовским Албанцима“, јасан је Монтгомери.

На питање о очекивањима од специјалног Трамповог изасланика, Ричарда Гренела, Монтгомери каже да ће он понављати колико је важан дијалог, а када САД буду веома озбиљне у вези с тим оне ће рећи, а не замолити косовске Албанце да одустану од такси или ће у супротном америчка помоћ бити знатно смањена.

О укључивању Москве у дијалог, Монтгомери каже да прво треба САД и ЕУ да се договоре „о серији озбиљних казнених мера за Косово уколико у потпуности не испуне сва обећања из Бриселског споразума и не уклоне таксе“.

„Ако то не учине, ниједан дијалог никада неће бити успешан, без обзира на то ко учествује у њему“, изричит је Монтгомери.

Извор: Експрес, Танјуг