Занимљивости

Ова три муслиманска имена родитељи масовно дају деци у Србији, јер мисле да су стара српска

Pixabay.com

Ова три популарна имена се сматрају трендом у Србији, а истина је да заправо потичу са Блиског Истока

Избор имена представља забаван део припреме пре доласка бебе на свет, а многи родитељи имају и одговорност према овом задатку знајући да ће име пратити дете кроз живот и у исто време издвајати га од других.

Трендови се стално мењају, а данас су најпопуларнија кратка и необична имена за девојчице која имају што необичнија значења.

Поред појединих родитеља која радије бирају класична и старинска имена, која остају за сва времена, у Србији све чешће деца добијају имена блискоисточног порекла.

У наставку вам откривамо три најпопуларнија имена која се најчешће дају женској деци у Србији, као и њихова прелепа значења:

1. Сара

Име је изведено од речи сараи а значи кнегиња, владарица, жена високог ранга. На арапском име Сара значи “она која доноси срећу гледаоцима, весела и радосна“. Оно је у разним варијантама веома популарно како код хришћана тако и код муслимана. У БиХ, Хрватској и Србији име Сара је у последњих неколико година било међу 10 најпопуларнијих имена које је давано девојчицама.

Многи су имали баке Саре и по њима дају име својим ћеркама, можда и не знајући колико је древно име и како има дивно значење.

2. Ема

Ема је скраћена варијанта више имена, па самим тим има и више значења. У Србији је то скраћена варијанта од Емилија, а код муслимана од Емина, Емира. Изведено је од немачке речи ермен – што значи цео и универзалан. Ово име је заиста прелепо за дете.

3. Хана

Име Хана је арапског порекла и има значење разумевање, искусна паметна жена. Постоји и прича да је име настало од имена биљке кане (ханнан) што значи „милост“. Ово име се у разним облицима може наћи у многим језицима, а најзустепљеније форме у Европи су Хана, Ханна, Ханнах. Име Ханна (Ханнах) је у првој половини 20. века је било умерено популарно име у Чешкој и земљама северне и централне Европе, а посебни у Немачкој.

Извор: Телеграф

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

фебруар 2020.
П У С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829