Србија

ОВАЈ ДЕТАЉ ЈЕ СВИМА ПРОМАКАО! На возачкој дозволи налази се ЗНАК који крије посебну причу – ОВО СИГУРНО НИСТЕ ЗНАЛИ

Много људи никад није обратило пажњу на ово.

Колико сте пута у рукама имали возачку дозволу, како своју, тако и туђу, али једну ствар сигурно нисте приметили. На свим возачким дозволама у Србији, као водени жиг, налазе се Дупљајска колица.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Реч је о раду академског сликара Ненада Брачића, који је на тај начин удахнуо нови живот археолошком налазу који датира још из бронзаног доба.

Шта су дупљајска колица?

Дупљајска колица су назив за двоја колица која су откривена почетком 20. века у Банату, у месту Дупљаја, по коме су и добила назив, дакле потичу из средњег бронзаног доба.

Према претпоставкама, стара су око 3.500 година. Једна колица су са три точка и у њих су упрегнуте патке. Уз њих је нађен и поклопац.

На другим колицима руда је поломљена, па имају само два точка. На колицима су људске фигуре, али са птичјим кљуном. Фигуре су представљене са звонастом сукњом и накитом који је урезан. И колица и точкови и идол (људска фигура) су богато украшени урезаним спиралама, круговима, шрафираним троугловима и другим геометријским мотивима, а на четири места и прастарим соларним симболом, такозваном свастиком, односно кукастим крстом.

Народна прича каже да су колица пронашли сељани из Дупљаје, али да су то били само парчићи. Леонард Бем, колекционар из Беле цркве је препознао њихову праву вредност, па их уз нечију занатску помоћ реконструисао. То је урађено тако стручно да се до данас не може са сигурношћу тврдити који део је аутентичан, а који је накнадно додат. Леонардов син Карл је 1929. продао оба примерка: већи Народном музеју у Београду, а мањи вршачком музеју.

Мотоциклисти та колица сматрају својим заштитним знаком.

Извор: Srbijadanas.com