Србија

ПАКЛЕНИ ПЛАН! Албанци најавили: Покрећемо акцију за признавање Косова

Цакај је данас први пут у посети Приштини.

Вршилац дужности министра за спољне и европске послове Албаније, Гент Цакај изјавио је данас да је предложио Приштини да заједничким финасијским средствима покрену кампању признавања једнострано проглашене косовске државе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како преносе приштински медији, Цакај је рекао да је то предложио шефу дипломатије тзв. Косова, Глауку Коњуфци, предложио да потпишу споразум и предузму заједничко лобирање за признавање тзв. косовске државе.

Предложио је, каже, да на предстојећој седницији приштинске и Владе Албаније у Скадру буду потписана два споразума: о подели трошкова у кампањи лобирања и други, који би се тицао преноса искуства у процесу европских интеграција.

Цакај је, иначе, Албанац са Косова, који у влади албанског премијера Еди Раме врши дужност министра спољних и европских послова.

Председник привремених приштинских институција, Хашим Тачи, изјавио је данас да је Цакај том идејом унео нову наду и динамику у тренутку, како је рекао, „консолидације земље“.

Тачи је, преноси приштинска Газета Еxпрес, рекао да му је Чакај поверио да је „Косово једна од његових дужности и обавеза од првог дана рада у министарству спољних послова Албаније“.

Након разговора, Тачи је захвалио Чакају, који му је рекао да где год да представља Албанију, и то чини и за тзв. Косово.

Цакај је данас први пут у посети Приштини.

Еxпрес подсећа да је Цакај заслужан за формирање коалиције албанских странака из трију општина југа централне Србије на предстојећим парламентарним изборима.

Извор: Танјуг