Србија

ПАКЛЕНИ ПЛАН! Ево зашто Гренел жели да реши питање Косова! Трамп му обећао награду ако Србима…

Фото: Јутјуб

Уколико реши косовско питање до америчких избора у новембру, Ричард Гренел, специјални изасланик председника Доналда Трампа за преговоре Београда и Приштине, биће нови потпредседник САД или државни секретар, пише данас „Курир“ позивајући се на изворе из дипломатских кругова.

Ти извори кажу да је Гренелу питање Косова у фокусу и да на прво место ставља економску сарадњу Београда и Приштине.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Циљ Гренела је постизање договора који се пре свега односи на побољшање односа и економску сарадњу, али не и на политички договор , односно признање Косова. Трампу је стало да се ово питање реши. Гренел је прилично реалистичан, па тако први пут у последњих 30 година САД нису искључиве и на страни Албанаца“, наводи извор листа.

Он додаје да је, напротив, Гренел на недавном безбедносном форуму у Минхену одбио да се званично састане с новим косовским премијером Аљбином Куртијем, јер упркос захтевима Вашингтона, Приштина није укинула таксе на српску робу.

„Он му је поручио да то учини у року од неколико недеља и да се у супротном нико из америчке администрације неће с њим срести“, каже тај извор листа.

Како додаје, Куртију је сугерисано да уколико не укине таксе, врло лако може остати без власти јер би се формирала влада коју би чиниле странке Исе Мустафе, Хашима Тачија и Беџета Пацолија.

„С друге стране, Гренел веома поштује председника Србије Александра Вучића и изузетно уважава његов труд да се дође до прихватљивог решења. Гренелов основни задатак је да односе Београда и Приштине релаксира и да се усредсреди на економска питања“, каже извор „Курира“.

 

Извор: Тањуг