Свет

ПАНИКА СЕ ШИРИ! Словенци саопштили: Спремни смо да затворимо границе! Разлог је шокантан!

Љубљана — Словеначки премијер Марјан Шарец изјавио је да је Словенија спремна и да затвори границе уколико се појача ризик уноса коронавируса, јављају словеначки медији.

„Због ширења коронавируса Словенија ће затворити границе буде ли потребно, односно спроводити мере које су сразмерне и одговарајуће приликама до којих може доћи“, казао је Шарец новинарима приликом поподневне прославе предаје новог хеликоптера полицији на љубљанском аеродрому, преноси Хина.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према речима словеначког премијера у оставци, словеначка влада и здравствене институције дневно прате догађаје због вероватног ризика да ће се вирус појавити и у Словенији.

Постоје и сценарији за даље активности, па и ангажовање цивилне заштите и полиције, ако би дошло до већег броја оболелих, но све те мере треба да буду примерене развоју ситуације.

За четвртак је предвиђено да влада о ризику ширења вируса расправља и на својој редовној сједници, у контакту је с властима у суседним државама, а и Словенија ће се одазвати на састанак који је с колегама премијерима из суседних држава најавио председник италијанске владе Ðузепе Конте.

Здравствене власти у понеђељак су потврдиле да је укупно 13 људи до сада у Словенији било тестирано на нови коронавирус и да су сви тестови показали негативан резултат.

У тзв. кућном карантину су два пара која су прошле недеље у домовину пребачени с крузера Дајмонд Принцес, а тестови спроведени пре тога у Јапану и они у Словенији показали су да нису заражени. Они се добро осећају и немају симптоме болести.

 

Извор: Тањуг