Регион

ПОЧИЊЕ ЦЕНЗУРА СРПСКИХ МЕДИЈА У ЦРНОЈ ГОРИ: Мило забранио емитовање ових емисија!

ПОДГОРИЦА – Због наводног говора мржње црногорски Савет Агенције за електронске медије (САЕМ) одлучио је да на три месеца ограничи реемитовање појединих програмских садржаја који се емитују у оквиру телевизијских програма „ТВ Хаппy“ и „ТВ Пинк М“ из Србије.

Како се наводи у саопштењу САЕМ разлог за ову одлуку су програми у којима се промовише мржња, нетрпељивост и дискриминација према припадницима црногорске националности.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Ценећи да се ради о питању од јавног интереса, чија заштита захтева спровођења мера којима ће се сузбити спорно изражавање, САЕМ је закључио да је оправдано да се, на период од три месеца, ограничи реемитовање „Добро јутро Србијо“, „Ћирилица“ и „После ручка“ на телевизији „ТВ Хаппy“, „Ново јутро“ на телевизији „ТВ Пинк М““.

Из САЕМ наводе да је Конвенцијом о прекограничној телевизији и Директивом о АВМ услугама прописано да сви програмски прилози, у погледу њиховог приказивања и садржаја, треба да поштују достојанство људског бића и основна права других, као и да посебно не смеју неприкладно истицати насиље или подстицати расну нетрпељивост, као и да не смеју садржати било какво подстицање мржње на основу расе, пола, вере или националности.

„Имајући у виду да се ради о кршењу стандарда, на чије поштовање су се обавезале и Црна Гора и Србија, САЕМ је закључио да се наведеним програмским садржајима подстиче на мржњу, нетрпељивост и дискриминацију према припадницима црногорске националности“, стоји у саопштењу.

При томе је, наводе, коришћено погрдно, увредљиво или узнемиравајуће изражавање које подстиче интензивне негативне емоције, исказивање непријатељства или жељу за дискриминацијом, као и омаловажавање или обезвређивање припадника црногорске националности, негирањем њиховог националног идентитета.

Наводе и да учесталим емитовањем, посебно наглашеним у периоду од краја децембра 2019., (од усвајања Закона о слободи вероисповести 27. децембра), различитих форми и жанрова, емитери су „показали намеру да се спорним садржајима утиче не само на осећања и емоције особа према којима су ови неприхватљиви садржаји усмерени, већ и да изазове реакцију према њима, укључујући оне које могу имати за последицу (циљ) изазивање или подржавање насиља“.

Извор: Курир.рс/ФоНет