Регион

ПОТПУНИ ПРЕОКРЕТ! Брисел стао на страну Срба: Доноси се резолуција против Миловом закона?

Остаје да се види да ли ће га оваква порука из Брисела уразумити.

У парламенту Савета Европе поднет је предлог резолуције којом се осуђује доношење Закона о слободи вероисповести у Црној Гори. Предлог је поднео француски посланик Џордан Бардела, представник Националног савеза Марин ле Пен.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У том предлогу резолуције се захтева да Црна Гора, као једна од земаља кандидата за чланство у Европској унији мора да заштити основна права и слободе својих грађана, у шта спада и право на слободу вероисповести.

У уводу се подсећа на усвајање закона 27. децембра 2019. и револт народа који је уследио после тога, да би се у закључку резолуције нагласила „велика забринутост због доношења тог закона“.

Потом се власти у Подгорици подсећају да су обавезни, као земља кандидат, да поштују све обавезе које иду уз чланство у Европској унији, а Савет Европе се позива да обрати посебну пажњу на ситуацију у Црној Гори.

Остаје да се види да ли ће оваква порука из Брисела уразумити Мила Ђукановића, који, и поред очигледног страха од реакције народа на његов закон, и даље не попушта пред захтевима људи који бране своје светиње.

Подсећамо, Ђукановић и његова власт су крајем године донели такозвани Закон о слободи вероисповести, који подразумева да све цркве СПЦ које су постојале пре 1918. године морају да припадну држави Црној Гори.

Народ то није прихватио, и свој протест исказује литијама које се одржавају од 31. децембра сваког четвртка и недеље.

Организатори су раније саопштили да ће то чинити док се спорни Закон не повуче.

 

Извор: Srbijadanas.com