Србија

ПОТПУНИ ПРЕОКРЕТ! Французи припремају нови „Дејтон“ за Косово: Ово се неће свидети Србима

Француски председник Емануел Макрон затражио је од премијера лажне државе Косово Аљбина Куртија да моментално укине таксе на робу из Србије и настави дијалог Београда и Приштине.

Макрон је упутио писмо Куртију, у којем га обавештава да је спреман да у Паризу организује самит за лидере из Београда и Приштине, под условом да „косовски премијер“ одустане од нелегалних царина.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Први корак требало би да буде наставак дијалога у којем сам, у сарадњи са немачком канцеларком Ангелом Меркел и високим представником ЕУ Жозепом Борелом, спреман да и лично посредујем. Наставак дијалога подразумева акцију обе стране, Приштина треба да повуче таксе, а Београд да обустави кампању за повлачење признања Косова. Ускоро организујем самит у Паризу за лидере из Београда и Приштине“, навео је Макрон у писму, које је француска амбасадорка у Приштини Марин Кристин Бутел предала Куртију.

Коментаришући ове наводе, каријерни дипломата Зоран Миливојевић каже да су САД „повукле ногу“ и инсистирају на убрзању процеса обнове дијалога Београда и Приштине јер им је то у интересу.

– Европска унија, пре свих Француска и Немачка, настоје да испрате америчку иницијативу и активно се укључе у процес. Макрон чак нуди да посредује у организацији састанка у Паризу, односно тамо где је све и стало када није дошло до састанка који је требало да буде одржан 1. јула прошле године јер је Приштина одбила да повуче таксе – наглашава Миливојевић.

Он додаје да Макрон и за Србију има услов.

– Од нас тражи да обуставимо лобирање за повлачење признања лажне државе. Међутим, то нема везе са таксама и није у реду да се Србија тиме условљава – истиче Миливојевић.

Извор: Информер.рс