Србија

ПОТПУНО НОВА ПРОЦЕДУРА ЗА ИЗДАВАЊЕ ПАСОША! Грађани, ово морате да знате!

Информишите се на време

Редови за чекање на издавање докумената су често предугачки, али на то смо некако и навикли. Ипак, ако се деси да вам хитно треба пасош, да сте у последњи час схватили да вам је стари истекао, или да важи мање од три месеца од термина када сте планирали да се вратите са путовања (пропис Европске уније), а немате времена да чекате први слободан термин за вађење нове путне исправе, од недавно, постоји решење и за то.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Крајем прошле године, наиме, усвојен је Закон о изменама и допунама Закона о путним исправама, који је ступио на снагу 23. новембра прошле године и тиме је омогућено издавање пасоша за само 48 сати! Без било какве „везе“.

„Уредбом о врстама услуга које пружа Министарство унутрашњих послова и висини таксе за пружене услуге, која је објавлјена у „Службеном гласнику Републике Србије“ бр. 51/2019, прописано је да се за подношење захтева по приоритету и издавање пасоша, а без приложеног доказа о хитности плаћа такса која износи 5.000 динара“, наведено је на сајту Министарства унутрашњих послова.

Дакле, ако вам хитно треба пасош, за то ћете морати да платите додатних 5.000 динара (новчани износ за цену обрасца пасоша који није по хитном поступку је 3.600), али онда путну исправу можете да подигнете за само 48 сати. Уз потребну документацију можете приложити и захтев за издавање по хитном поступку.

Подсећамо, законски рок за издавање новог пасоша од дана подношења је 30 дана и у неким општинама на којима је већа гужва могуће је да ћете чекати до истека рока.

– Тренутно се пасош добија за седам до десет дана – рекли су суграђанки у ПУ Чукарица.

Извор: Блиц/Д.С.