Србија

ПРЕДСЕДНИК ФРАНЦУСКЕ ОТКРИО! Ево шта ће се десити са Србијом и Балканом! Они одређују све!

Србија већ пет година води преговоре о цланству у ЕУ, али инвестиције које су видљиве у земљи нису европске, већ кинеске и руске, рекао је француски председник Емануел Макрон на Минхенској безбедносној конференцији и похвалио председника Србије Александра Вучића да сјајно ради свој посао.

Макрон је то навео на панелу, који је водио немачки дипломата Волфганг Ишингер, док је говорио о томе да преговори о чланству не треба да буду једина политика ЕУ према Балкану и да то није обавезно најбољи начин за јачање европског утицаја у региону.

Макрон је рекао да подржава стратешки циљ да се земље Западног Балкана чврсто задрже у Европи, али је упитао да ли је актуелна методологија добар начин да се оствари тај циљ.

Веома поштујем председника (Србије Александар) Вучића, он сјајно ради свој посао, он је сјајан лидер, али оно што се тамо дешава одређују Русија и Кина, а не Европа – рекао је Макрон.

Подсетио је да Србија већ пет година отвара преговарачка поглавља и упозорио да ће за две године „људи рећи како је време да Србија уђе у ЕУ, јер већ почиње да губи стрпљење, и то с правом“.

Француски председник је поручио да ЕУ мора да инвестира много више него до сада у инфраструктуру, културу, знање језика, ако жели да укључи Балкан у Европу и нагласио да Француска већ мења политику у том правцу.

 

Извор: Тањуг